Екстремно високи температури

Червен код за екстремно високи температури е обявен за 1 юли , съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Това е най-високата степен на предупреждение за опасни температури. Очаква се максималните градуси да достигнат 41°-44°C.

Освен в Шумен, червен код е обявен и в още 16 области на страната. Кодът е в сила за областите Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Сливен, Ямбол, Хасково, Стара Загора, Пловдив и Пазарджик.

При тази степен на предупреждение високите температури могат да доведат до здравни проблеми за чувствителни и болни хора, възрастни и деца.

Специалистите от БЧК съветват, при възможност да отложим пътуването през горещите часове на деня, ако не е наложително. Ако непременно трябва да пътуваме, за предпочитане е това да става с транспортно средство, разполагащо с климатик.

Да пием най-малко 2 – 3 литра течности на ден (вода, айран). Газирани напитки, напитки, които съдържат кофеин и алкохол не утоляват жаждата и не допринасят за подобряване на състоянието на човек.

Да правим почивки на сянка и ако е възможно, на хладни, проветриви места.

Когато сме изложени на слънце е добре да носим шапка и светли, леки дрехи по възможност от естествени материи.

Малките деца и възрастните хора да приемат достатъчно течности, дори ако не са жадни.

Да избягваме интензивна физическа дейност през горещите часове.

Ако сме получили слънчеви изгаряния и имаме симптоми на прегряване – да потърсим медицинска помощ.

Застрашени са малките деца, възрастните, сърдечно болните, както и хората с по-светла кожа.

Ако имате главоболие, гадене, повръщане, мускулни крампи и/или не уринирате през последните часове, вероятно имате обезводняване. Препоръчва се в случая да се пие вода в малки количества, на малки глътки до стабилизиране на състоянието. Потърсете медицинска помощ.

Ако забелязвате обърканост, дезориентираност, войнственост или друга промяна на психичното състояние, най-вероятно се касае за топлинен удар. Потърсете медицинска помощ.

Източник: topnovini.bg
Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *