Експлозията в АЕЦ “Фламанвил” не се отнася към ядрените инциденти

Експлозия избухна в машинната зала на АЕЦ “Фламанвил” в северозападната част на Франция. Няма заплаха от изхвърляне на радиоактивни вещества.

Петима души са пострадали, но няма тежко ранени. Според пожарникари е станал взрив и пожар извън ядрената зона, който бързо е бил потушен. Единият от ядрените реактори е бил спрян след инцидента.

Властите подчертават, че експлозията, макар и да представлява сериозен технически инцидент, не се отнася към ядрените инциденти. Опасността от ядрено заразяване в района на АЕЦ е напълно изключена, съобщи префектурата на департамента Ла Манш.

Пострадали са се натровили с въглероден окис от дима, възникнал в резултат на пожара. Атомната централа се намира в северозападната част на Франция, близо до Ламанша.

Опасността от ядрено заразяване в района на АЕЦ е напълно изключена, съобщава префектурата на департамента Ла Манш, цитирана от ТАСС. “Взривът е станал в машинната зала в неядрената част на станцията, рискът от каквото и да е ядрено замърсяване е напълно изключен, не е въвеждано специално положение”, подчерта представител на префектурата.

Той добави, че петимата пострадали са се натровили с въглероден окис от дима, възникнал в резултат на пожара.

Взривът е станал около 10 часа местно време.

Атомната централа се намира в северозападната част на Франция, близо до Ламанша. Тя има два реактора, построени през 80-те години на миналия век, а трети е в процес на изграждане.

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *