Европейският съвет реши: По-малко мигранти и лагери извън територията на ЕС

Те вече няма сами да решават в коя държава искат да останат, каза Ангела Меркел

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи, че държавните и правителствените ръководители от Европейския съюз са постигнали споразумение по заключителния документ от срещата, включително и по горещата тема за миграцията, предаде БГНЕС. “Италия вече не е сама след тази среща на върха. Установява се нов всеобхватен принцип за оказване на прием и спасяване на мигрантите. И се признава главният принцип: всеки пристигнал в Италия, пристига в Европа. Евросъюзът установява нови правила за приемане на мигранти, спасени в Средиземно море и поема задължението да реформира Дъблинското споразумение за разпределение на бежанците”, заяви италианският премиер Джузепе Конте. Който първоначално блокира приемането на заключителния документ на срещата на върха на ЕС по всичките теми от дневния ред заради разногласия относно решаването на миграционната криза. Италия ще реши по-късно дали да създаде центрове за прием на мигранти на територията си.

Участниците в Европейския съвет за пръв път успяха да съгласуват организирането извън Евросъюза на центрове за нелегални мигранти, които са се насочили към ЕС, заяви пред журналисти австрийският премиер Себастиян Курс след среднощната среща. “Това беше дълга дискусия и в ЕС все така има различни подходи, но аз се радвам, че има много държави, които настояват да се съкратят потоци към Европа. Това е не само Вишеградската група, но и Холандия, Дания, България, тези, които се обявявах за силна и активна външна политика. Радостни сме, че за пръв път планираме центрове (за мигранти) извън ЕС. Дълго време изисквахме такива зони на безопасност или центрове за пристигане (на мигранти) да съществуват извън Европа и тази идея се осъществи и присъства в текста” (на заключителния документ), отбеляза Курц.

Според френския президент Еманюел Макрон при тази среща е победило европейското сътрудничество. “Европа ще трябва да живее с мигрантски натиск дълго време. Трябва да се справим с това предизвикателство, оставайки верни на ценностите си”, каза още Макрон след повече от 10 часа преговори в Брюксел.

“Пристигащите в Европа мигранти не трябва сами да избират в коя държава да останат”, каза след срещата германският канцлер Ангела Меркел. Страните от Европейския съюз стигнаха до компромисното решение за разселване на бежанците на доброволна основа, заяви от своя страна полският премиер Матеуш Моравецки. “Това е добър компромис. Постигнахме това, към което се стремяхме. Има положение за разселване на доброволна основа. Ние сме много доволни”, каза той.

Европейският съвет успя да съгласува центрове за мигранти извън Европа, заяви от своя страна австрийският канцлер Себастиян Курц. Испанският премиер Педро Санчес съобщи, че ще има повече средства за справяне с миграцията.

“Страните от Евросъюза ще засилят в близките години работата на Агенция за граничния контрол “Фронтекс” и ще отделят тримилиарден транш за Турция в рамките на споразумението за бежанците”, заяви на свой ред германската канцлерка Ангела Меркел на пресконференция. “Показахме, че искаме да усилим “Фронтекс”, а именно до 2020 година”, каза тя. “Договорихме, че вторият транш за Турция ще бъде предоставен, защото Турция прави много за бежанците”, добави Меркел. По думите й “фактът, че ЕС съгласува общ текст” по така важната тема като миграцията е “добър знак”. “След днешния ден аз съм оптимистична, че ще може да работим и занапред, въпреки че трябва да преодолеем различни възгледи”, отбеляза Меркел.

Лидерите на страните-членки ще обсъдят на днешното си заседание хода на преговорите по Брекзит във формат 27. В същия формат ще се състои и среща на ръководителите на страните от еврозоната. Очаква се също така страните да приветстват факта, че третата спасителна програма за Гърция приключи успешно. Съветът ще направи преглед на развитието на преговорите по Брекзит, като разгледа оставащите нерешени въпроси, свързани с оттеглянето и рамката на бъдещите отношения. Очаква се главният преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние да представи актуалното състояние на преговорите до момента.

Източник: inews.bg
Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *