Европа постигна споразумение! Ще има дране до кръв!

Европейските лидери постигнаха споразумение по бюджета на ЕС за следващите 7 години и плана за възстановяване от кризата с коронавируса. Това стана след заседание, продължило 4 денонощия.

В “Туитър” председателят на Европейския съвет Шарл Мишел оповести новината с една дума “Сделка”.

“Направихме го! Европа е единна и силна”, каза той на пресконференция заедно с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен”.

Наживо във Фейсбук премиерът Бойко Борисов обяви, че бюджетът за следващите години за България е близо 29 млрд. евро. „Преборих се за 200 млн. евро допълнително”, каза Борисов рано тази сутрин.

Ние ще получим 29 милиарда евро по пакета „Следващо поколение“. Дотук добре, лошо няма. Но странно защо Борисов не обяснява колко от тях са заемни и колко безвъзмездни средства. Защото се оказва, че само 7,7 милиарда евро за публични инвестиции /разбирай магистрали и фитнес площадки по селата/, са безвъзмездни. А останалите СА ЗАЕМ! 22 МИЛИАРДА ЕВРО ЗАЕМНИ СРЕДСТВА!

Фон дер Лай/н/ен заяви, че може да се наложат нови данъци в съюза, за да се покрият средствата, тоест да се върнат заемите. Както и сериозно повишаване на вноската за членство в ЕС, за което удоволствие България плаща над 1,3 милиарда лева на година. Бедна България явно пак ще си го отнесе. Нови данъци и драстично увеличаване на вноската към Брюксел не се знае как ще се отразят. Докато парите всички знаем кой ще ги прибере!

Борисов ни показва розата, но не и бодлите. А те са много. Няма икономически анализ от правителството тези пари могат ли да се върнат, нито ЕС с колко ще повиши вноските или какви данъци ще наложи. Нито пък има някаква яснота как ще се разходват. Че поне три четвърти ще се откраднат от гербавите, вече е ясно.

Предлагат ни да се радваме на котка в чувал, за която е сигурно само едно – че ще има дране до кръв!

Елена Гунчева

Лидерите са приели тази нощ предложението на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел – в пакета от 750 млрд. евро, колкото ще е размерът на възстановителния пакет, да има 390 млрд. евро във вид на безвъзмездна помощ, останалите ще са във вид на изгодни кредити.

Това е значително под първоначално предлагания пакет от 500 млрд. евро, за който настояваше Съветът.

За защита на външната граница на ЕС, България ще получи общо над 200 млн евро за миграция и сигурност по МФР. В новия европейски бюджет се потвърждава и ангажиментът на ЕС към страните от Западните Балкани, за което България винаги е настоявала.

По Пакета „Следващо поколение ЕС“ България ще може да разчита на над 7,7 млрд евро грантове. Основната част от тези средства в размер на над 6 млрд евро са в рамките на Механизма за възстановяване и устойчивост, чрез който ще се финансират публични инвестиции и реформи с цел възстановяване от кризата и за постигането на устойчива, климатично неутрална, дигитализирана и ниско въглеродна икономика.

В допълнение към средствата за Кохезионна политика от МФР, България ще получи и над 650 млн евро по Инструмента REACT-EU, който влиза в Пакета „Следващо поколение ЕС“. Те са предвидени за преодоляване на социално-икономическите последици от кризата. В допълнение към средствата предвидени за нашата страна по Фонда за справедлив преход по МФР, в Пакета „Следващо поколение ЕС“ така са включени и над 600 млн евро за България.

1,8 трилиона евро пък ще е бюджетът на ЕС за следващите 7 години.

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.