Д-Р ГЕОРГИ СЛАВЧЕВ: КРИЗАТА С МЕДИЦИНСКИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ СЕ ЗАДЪЛБОЧАВА!

Вече ви информирахме за критичната ситуация, която се създава в МБАЛ-Шумен с напускането на последните двама специалисти – рентгенолози. Ето и още една гледна точка, тази на млад специализант в отделението.

От три години д-р Георги Славчев е избрал образната диагностика за своя специалност и работи в шуменската болница. Със съпругата си д-р Цветка Славчева, педиатър в детското отделение, имат син от три месеца. Само може да се радваме, че младото семейство е останало в Шумен, а не е избрало големите или чужбина.

Д-р Славчев коментира ситуацията при рентгенолозите в МБАЛ-Шумен така: „След пенсионирането на д-р Аврамова и на д-р Великова ние не можем да работим сами – двама специализанти, при тоя огромен поток от пациенти. Идеята, че университетската болница „Света Марина” може да поеме част от шуменци във Варна, ако влезе нова здравна карта, е абсурдна! Аз съм говорил с колеги от тази болница. Те нямат интерес да поемат поток от пациенти от Шумен. Не могат да поемат болните с пневмонии през зимния период, например. Никой не задава въпроса: защо частните болници се финансират от здравната каса? Защо те не работят с плащания кеш, а трябва да са с договор от нея? Много станаха частните клиники, които изземат кадрите и финансовия ресурс на общинските и областните болници. Щом хората си плащат здравните осигуровки, трябва дар са имат достъпни здравни услуги. Младите медици като нас питат: как лекарите са стимулирани да работят в болниците? Какво им се заплаща, за да имат сигурност? Кризата с медицинските специалисти тепърва ще се почувства от пациентите! Здравната система трябва тотално да се промени! Областните болници да са с приоритет, а лекарите в тях да получават достойно заплащане, за да поемат спешните и плановите случаи 24 часа в денонощието”.

Валентина МИНЧЕВА
Източник: radian.bg
Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *