Държавата ще създава държавни бензиностанции?!

Предвижда се и предприятие „Държавна петролна компания“

Министерството на финансите предлага създаването на държавно предприятие „Държавна петролна компания“ към министъра на икономиката, която да изпълнява всички функции на държавния резерв за съхранение и обновяване на резервите на петролни енергийни продукти. Така ще се оптимизира управлението на задължителните резерви и ще се гарантира постигането им и устойчивото им поддържане в изпълнение на изискванията на европейското законодателство, съобщават от финансовото министерство.

С оглед подобряване на конкуренцията на пазара и осигуряване на максимално ниски цени за гражданите и бизнеса, като допълнителна дейност, компанията ще изгради в следващата една година бензиностанции на територията на цялата страна в населените места и на основните пътни артерии. Бензиностанциите на държавната компания ще осигуряват възможност за зареждане и на електромобили, в контекста на стратегията за нисковъглеродна икономика и опазване на околната среда.

С цел гарантиране на максимална конкуренция на пазара на горива, лицензираните складодържатели няма да могат да отказват съхранението на горива на други вложители. Предвижда се и държавната компания да разполага със складови бази, в които да се съхраняват горива и на други вложители.

„Експертите на министерството на финансите и икономиката се събраха да го разработим. Трябва да изпълним и задължителни европейски директиви по отношение на държавния резерв. В момента има обсъждане, съвсем скоро ще качим проект на законопроекта”, заяви на брифинг министърът на икономиката Емил Караниколов. „Целта е да се свали това напрежение за цената и качеството”.

„Приемете, че на пазара ще има още един играч”, заяви вицепремиерът Томислав Дончев.

„Ще бъдем равнопоставени с всички други субекти на този пазар”, допълни Емил Караниколов.

„Това всъщност ще доведе до един баланс в сектора и гарантиране на минималните маржове на надценките. Ние на няколко пъти повдигнахме темата, тъй като в момента както крайно високите, така и крайно ниските цени са рискови за конкуренцията на паазара“, заяви Георги Тенев, който е юрист на Асоциацията на българските търговци, производители и вносители на горива.

Депутатът и собственик на верига бензиностанции Веселин Марешки също видя ползи.

„Една такава компания би помогнала и приходите в бюджета ще скочат неимоверно и ще има по-добър живот в България“, каза той. И даде конкретни срокове – проектът можел да бъде реализиран до две години.

Работдателите се надяват влизнето на държавата в този бизнес да осигури максимално ниски цени както за хората, така и за бизнеса. Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев написа във Facebook, че това би сложило „край на монополите и картелите в цените на горивата“.

Кога и как ще бъде реализирана идеята ще стане ясно в следващите дни, когато ще бъдат изнесени и подробности за предложението от Министерството на финансите.

Източник: nova.bg

Facebook коментари
Твоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *