COVID Return

До дни започва плавно затягане на мерките

Расте броят на пациенти с COVID-19 в Шумен

12 души с COVID-19 са настанени за лечение в шуменската болница. Това каза за Радио Шумен д-р Йорданка Маринова от лечебното заведение.

Вчера са приети двама нови пациенти. През последното денонощие няма изписани и починали.

До дни страната ни ще влезе в оранжевата зона по разпространение на коронавируса заради нарастването на случаите. Това обяви пред bTV заместник-министъра на здравеопазването д-р Димитър Петров.

По думите му предстои затягане на мерките, но то ще бъде по-скоро в засилването на контрола. По-драстично затягане ще има, когато влезем в червената зона.

В момента се вземат мерки по-скоро за затягане на противоепидемичния контрол и то в закрити помещения, където се намират много хора. Това са основно дискотеките в курортите, там впечатленията са, че не се спазват никакви мерки”, посочи д-р Димитър Петров. „Не може в едно заведение да се води, че имат 200 места, а вътре да има 2000 души. Заведения на открито, където има струпване на хора, също вероятно ще бъдат ограничавани. Това са основните места на зараза. Плажовете не са такъв проблем, това е на открито, има вятър. Нещата стават в контактите извън плажовете“, отбеляза д-р Димитър Петров.

Той добави, че в страната има освен това има много голямо движение, включително транзитно. „Главно от гастърбайтерите, които се връщат и спират по няколко пъти, докато стигнат до границите. Има и струпване по границите, така че втората насока за проверките е по тези трасета, местата за отдих, бензиностанции и заведения за бързо хранене“, посочи д-р Димитров.

Продължава ръстът на новите случаи

462 са новите случаи на коронавирус у нас през последното денонощие. Това сочат данните на Единния информационен портал. Направени са 16 656 теста, което означава, че положителните проби са 2,8%.

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.