Детското отделение в Нови пазар е закрито – това не е новина!

Защото е публичен факт от седмица. Решението е на д-р Димитър Костов, новият изпълнителен директор на „МБАЛ-Шумен” АД, под чиято шапка е новопазарската болница. Той започна работа на 13 юни, а на 15 юни вече беше връчил предизвестия на двама от лекарите-пенсионери в Нови пазар.

Това е колективът на детското отделение в Нови пазар през 1985 г. Днес отделението е затворено. Снимки Радиан.бг

Преди дни д-р Костов е обещал пред колектива на новопазарската болница да я запази. Закриването на детското отделение било поради липсата на кадри, обслужвало се от пенсионери. Самият директор обяви, че преговаря със специалисти от доболничната помощ, които да бъдат назначени в отделенията на МБАЛ-Шумен, за да няма срив в дейността им. Ами да беше подходил така и с детското отделение в Нови пазар. С 10-те си легла то

ОБСЛУЖВАШЕ ДЕЦАТА НА ЧЕТИРИ ОБЩИНИ
-Нови пазар, Каолиново, Никола Козлево и Каспичан. Детското отделение на шуменската болница има 30 легла. При острите вирусни заболявания през есенно-зимния сезон едва ли 30 легла ще стигнат за боледуващите деца на Шуменска област. Да не забравяме, че през 2010 г. беше закрито детското отделение и в болницата на Велики Преслав.

Според последната Национална здравна карта на Шуменска област, обнародвана преди два месеца, на населението на нашите 10 общини му са необходими 78 педиатрични легла. От тях 28 трябва да са за неонатологичното отделение /недоносените бебета/ – 17 първо ниво, 11 второ ниво. Леглата за детските отделения в областта са планирани 50 в документа, от които 32 легла за първо ниво, 18 легла за второ ниво.

За пореден път медицинското съсловие е излъгано, както и данъкоплатците! Областната здравна карта беше приета и одобрена след много скандали в Областния съвет по здравеопазване с председател областния управител. Отделения и легла бяха спасени след намесата на шуменски депутати. Закриването на детското отделение в Нови пазар без знанието на областния управител ли е или напротив – действа се целенасочено? И колко е легитимна тогава Областната здравна карта?

Да уточним една подробност, за да не се спекулира относно дейността на детското отделение в Нови пазар. За пръв път то прекъсна дейността си миналата година от 1 юни до 1 септември, за да може персоналът да ползва отпуските си. Защото чуваме от д-р Костов, че е работило само през зимата.

И понеже последните директори на шуменската болница

ЗАПОЧВАТ РЕФОРМИ СЪС ЗАКРИВАНЕ НА ОТДЕЛЕНИЯ И СЕКТОРИ,
сливане на отделения, освобождаване на медицински специалисти в пенсионна възраст, питаме: защо един директор не стартира управлението с разкриване на нова дейност? Не е задължително да бъде структура за неотложна помощ в МБАЛ-Шумен, защото такава има в ДКЦ. Гражданите вече коментират, че неотложната помощ в шуменската болница ще бъде платена за разлика от спешната помощ, която е безплатна. Новата структура била с цел приходи, в нея вероятно ще работят пенсионери, макар д-р Костов да започна съкращенията си тъкмо от тях, но разбира се не в шуменската болница.

Ние не очакваме новият изпълнителен директор на МБАЛ-Шумен да има сантимент към бившата МБАЛ „Д-р Добри Беров” ЕООД, но от уважение към хилядите жители на община Нови пазар, които с данъците си и с доброволен труд са строили новата сграда на болницата, трябва да припомним малко от нейната летопис. Нови пазар има болница от 1913 г. Общината отпуска даром общинско място, гражданите доставят 239 куб. м камъни, а населението от всички общини в Новопазарската околия събира парични помощи за строежа в размер на 10 793 лв. Първият местен лекар в града е д-р Добри Беров, дипломиран във Франция, който започва работа през 1910 г. От 26 юли 1924 г. до 8 декември 1924 г. болницата е временно закрита по бюджетни причини. На 23 декември 1983 г. е открита официално новата сграда на болница в Нови пазар.

Д-р Свинаров и д-р Вичева при откриването на новото детско отделение в Шумен

Началото на педиатричната помощ в Нови пазар е отпреди век. До 1950 г. децата са се преглеждали в поликлиниката. На 14 октомври 1950 г. като педиатър в болницата постъпва д-р Аврам Свинаров и се разкрива детски кабинет, детска консултация, а на следващата година се разкриват и детски ясли за 20 деца. Легловият фонд на детското отделение на окръжната болница в Шумен тогава е недостатъчен и през 1952 г. се отделя стая за лечение на децата във вътрешното отделение на болницата в Нови пазар със завеждащ д-р Свинаров. Така се поставя

НАЧАЛОТО НА ПЕДИАТРИЧНАТА СТАЦИОНАРНА ПОМОЩ
в града. През юни 1954 г. той става главен лекар на новопазарската болница, а в нея се разкрива детско отделение. Завеждащ става друг педиатър – д-р Феб Пешевски от София, като едновременно е и околийски лекар. От август 1956 до януари 1961 година д-р Пешевски е главен лекар на новопазарската болница. През 1984 г. детското отделение напуска самостоятелната сграда до ОУ „Н. Й. Вапцаров” и се настанява в новооткритата болница, където разполага с 60 легла. Друго време, друго население, други нужди…

Ще споменем имената на две педиатърки, започнали работа през 1968 г. – д-р Лиляна Генкова и д-р Цветанка Димитрова. Д-р Генкова работи до закриването на детското отделение през юни 2018 г., макар и вече пенсионерка. На пенсионна възраст днес са доста лекари в шуменската болница, между които има и педиатър.

Д-р Цветанка Димитрова /вдясно/ в новопазарското детско отделение

Как приеха „благата вест” новопазарци за закритото детско отделение? Ще цитираме няколко мнения на млади родители. Майка каза: „Най-голямата социална придобивка на града е болницата. Няма ли болница – няма град! Моите родители са участвали с безвъзмезден труд в построяването на новата сграда. Разказвали са ми, че цял месец са били на строежа като бригадири от предприятието. При липсата на детско отделение нямам никаква сигурност за децата си, защото посред нощ съм ги водила в Спешна помощ в болницата и веднага от детското отделение слизаше лекар за консулт. Знаете ли какво значи посред нощ да се търси помощ за дете? Като ще пътувам до Шумен, по-добре до Варна. Насила ни карат да се изселим!”

Млад баща сподели: „Дълго с жена ми се колебаехме дали да напуснем града. Е, сега вече си тръгваме от Нови пазар, защото младите семейства като нас не искат да ходят на доктор в Шумен. Съвсем целенасочено се върви към закриване на малките болници, които хората си искат, защото са бедни, стари, често безработни. Удариха го на печалба за частните болници в големите градове. Имам личен опит. Тази политика е от 2010 година. Вижте колко диспансера закриха в Шумен! А знаете ли, че най-доброто лечение съм получавал там…”

Спестяваме по-острите изявления. Можехме лично да ги съобщим на д-р Димитър Костов и щеше да му е много неудобно. Той няма да ги научи засега, защото не желае контакт. Искаме само да му припомним, че не е директор на частна, а на държавна болница. А ние не сме само журналисти, но и пациенти и данъкоплатци на МБАЛ-Шумен. Имаме право да знаем как се управлява тя. Още повече, че досега не е дал пресконференция, за да обяви политиката си. Вероятно е договорил ходовете си с управляващата партия на областно, а и на държавно ниво.

И още нещо много важно, което е доказано от сегашния модел здравеопазване в България. Болницата е търговско дружество, но дейностите й са недофинансирани. Колкото повече пациенти лекува, толкова повече дългове трупа. За МБАЛ-Шумен загубите са 1 милион лева на година. Ако д-р Костов смята, че със закриването на отделения и съкращаването на пенсионери ще стопи дълговете в размер на 3 милиона лева, каквито са към момента, много се лъже. Ентусиазмът му скоро ще се изпари, както беше с неговия предшественик д-р Атанас Атанасов, също принуден да съкращава пенсионери и да закрива отделения. Ще го съсипят лимитите, кризата за кадри, санкциите и съдебните дела на здравната каса. Е, монополистът НЗОК сега пък може да се окаже по-компромисен към шуменската болница с нов шеф… Но с какво д-р Костов е по-различен, след като започва със съкращения като предшественикът си? Системата ще го смаже, както направи с много шефове на болници в Шумен, областта и страната. Има ли болница – има дългове! На печалба са болниците без спешна медицина, които избирателно работят по скъпи клинични пътеки със здравната каса или с пациенти, които плащат кеш.

Честата смяна на директори на шуменската болница не се одобрява и в колектива й. Казаха го лекарите на пресконференцията, която дадоха по повод новата Областна здравна карта: „Спрете лимитите и стига закривахте структури и дейности. Оставете ни да работим това, което можем. Здравеопазването вече ще се прави от пенсионери, защото младите ни колеги не искат да работят при тия условия в България – ниско възнаграждения, несигурност на болниците от страна на здравната каса, която не им изплаща изработеното над лимита. Затова всички бягат в доболничната помощ, където са големите пари, или в чужбина”.

Интересно,

ЗАЩО СЕГА СИНДИКАТИТЕ НЕ ПРОТЕСТИРАТ
в защита на персонала в бившата МБАЛ „Д-р Добри Беров”? Както протестираха срещу съкращенията, направени от д-р Атанас Атанасов в началото на годината. Още повече, че един от тях е от община Нови пазар. Не му ли домиля за болницата, в която със сигурност са лекувани неговите роднини? А може и да защитят социалната политика на населението, което се лекува в общинската болница.

От две години тема на новопазарци са направените инвестиции в болницата на Нови пазар, която е в активите на „МБАЛ-Шумен” АД. Те бяха причина жителите да не искат сливането на двете болници. В периода 2005-2015 г. с пари от общинския бюджет /по документи!/ е закупена медицинска апаратура за 1 милион лева. Това са данъците на жителите от община Нови пазар. Дали са ги, за да имат болница за децата и родителите си. Както каза един от обществениците на града: „Безцеремонно се разпореждат с болницата, здравето ни, живота ни. По-рано в болницата се лекуваха децата ми, а до скоро внуците ми. С какво да ги задържа в град, в който се говори само за саниране и шадравани?

НЯМА ОБЩЕСТВЕН ДЕБАТ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ
Къде да стане той, след като сесийната зала вече не може да побере 200 жители на Нови пазар, както беше години наред? В една малка заличка се събират съветници и кметове, а обещаха ремонт на сесийната зала. Ние не сме селска община, в която заседанията минават за час. Искаме да виждаме кой какво предлага, кой как гласува, кой има ангажимент за нас. Но сега така е за удобство на управляващите. По-малко да знаем и по-малко да питаме. Няма прозрачност и в сайта на общината. Всичко върви назад. Хора, които една тухла не са сложили в нашата болница, бързат да закриват отделения…”

Няколко общински съветници потвърдиха, че закриването на детското отделение не е обсъждано на сесия, изненадани са. Един от тях каза: „Д-р Костов може да е говорил пред колектива на болницата, но с нас не е разговарял. Редно беше да дойде на наше заседание. Разбързал се е посред лято, още повече отпускарски сезон, поставени сме при свършен факт. Имаме отговорности пред нашите избиратели. Какво ще кажем на хората в селата, които нямат пари за един автобусен билет в Шумен, а ще ги принуждават да лежат с децата си в шуменската болница? Стотици хора отказват лечение поради бедност. Но може ли да оставиш децата без медицински грижи? Нямало педиатри! Да направят заплатите им депутатски и ще видите колко педиатри ще дойдат в новопазарската болница…”

Друг общински избраник заяви: „Скандално е закриването на детското отделение поради два факта. Болницата в Нови пазар няма нито лев задължения! Всички борчоче са разплатени от общината. А нейният дял от общата дейност на двете болници, слети в едно, е само 8 процента. Какво ще спести д-р Костов, за да направи икономии на търговското дружество „МБАЛ-Шумен” АД? И цялата новопазарска болница да закрие, шуменската ще продължава да трупа дългове. Системата е такава! Няма реален здравен пазар при един единствен финансов източник монополиста НЗОК! Трябва нови играчи. Поне още две-три здравни каси. Тогава ще лъснат течовете в здравеопазването. Та нали в момента прокуратурата разследва 20 болници, на входа на които има частни лечебни заведения, които ги източват. Два протеста направиха новопазарци през 2010 г., когато въведоха лимитите. Те душат болниците, особено малките, които са най-търсени от хората в малките населени места – села и градове. Уморени сме от кръгли маси и протести. Оставете общинските болници на хората. Вижте как като гъби никнат скъпите частни болници и парите на касата се насочват към тях. За да имат пациенти, затварят общинските лечебни заведения”.

За да сме коректни, припомняме, че предишният директор на МБАл – Шумен д-р Атанасов закри отделенията по хирургия, анестезиология, микробиология в МБАЛ-Нови пазар през 2016 г. Кой с какво е длъжник на здравеопазването в община Нови пазар, тепърва ще се коментира. Истината е, че управляващите правят града със затихващи функции. „Ставаме само една табела, пътен знак за населено място. Обезличиха ни” – обобщи възрастен мъж ситуацията.

Все по-малко прозорци светят вечер в новопазарската болница

На 12 април 2013 г. новопазарци отбелязаха 100-годишнината на своята болница. Тогава д-р Неделчо Тотев – председател на Националното сдружение на общинските болници, връчи на управителя д-р Атанасов самурайски меч, с който да брани лечебното заведение на жителите. Но и това древно японско оръжие не спаси болницата на Нови пазар като самостоятелно лечебно заведение. На 7 април 2016 г. в кабинета на областния управител Донка Иванова здравният министър Петър Москов тържествено обяви сливането на шуменската и новопазарската болници. Присъстваха кметовете Любомир Христов и Ивайло Камаджиев, шефовете на всички лечебни заведения и здравни институции в областта. Но сега съдбата на новопазарската болница е в ръцете на шуменци и те ще се разпореждат с нея, както си искат.

Д-р Атанасов със самурайския меч. За съжаление, това не запази болницата

Жителите на града само констатират: „Вечер все по-малко прозорци светят в нашата болница. Тя гасне в пряк и преносен смисъл. В нея ще остане поликлиниката, домът за стари хора, филиалът за спешна медицинска помощ. Гасне болницата – гасне градът…”

Източник: radian.bg
Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *