Депутатите се отказаха от машините за изборите наесен

Депутатите подхванаха изборните правила на второ четене в пленарна зала и приеха текстове, с които отменят машинното гласуване, но само за местните избори – такива каквито предстоят след няколко месеца – на 27 октомври.

За останалите видове избори – президентски, парламентарни и европейски – обаче остават. Това стана след вчерашното предложение на ГЕРБ в правна комисия. Първоначалното предложение на ГЕРБ за промени беше машинното гласуване да бъде отменено както за местните, така и за парламентарните – двата вида избори, които предстоят по график да се произведат в България.

ГЕРБ подадоха ръка към опозицията, за да намерят решение за машинното гласуване. Поканата за помирение дойде от Даниела Дариткова. Трябва да се учим от грешките си, изтъкна тя. Партията й отчела редица дефекти в машинното гласуване.

Дариткова настоя за честна игра на предстоящите избори.

За Георги Свиленски от БСП подадената от ГЕРБ ръка била плаха. Не сте последователни, критикува той.

Ваша основна цел е служебна победа, заподозря и съпартиецът му Драгомир Стойнев. Вие в момента преразпределяте властта, обвини той, който е убеден, че машинното гласуване е необходимо на страната. Срамно, по мнението му, било да се гледат чувалите по изборите и затова трябвало да се чуе гласът на суверена.

След дискусия депутатите от мнозинството надделяха и частично бе отменено машинното гласуване.

Припомняме, първоначално от ГЕРБ и ОП изненадаха с внасяне на предложение за промени в Изборния кодекс, с което се отменя машинното гласуване за местните и парламентарните избори. Предложението се подкрепя и от “Воля”. Като аргумент за това бяха изложени сложността на вота с наличието на балотаж и високата цена, която бе изтъкната и в доклада на ЦИК за проведените през май месец избори за Европейски парламент от 60 лв. на машинен глас.

На предложението се противопоставиха от БСП и ДПС.

Сред настояващите за въвеждане на машинния вот бяха и десните партии, които са извън парламента, както и редица организации като ИСИ, “Прозрачност без граници” и др. Както и омбудсманът Мая Манолова. Президентът Румен Радев също се изказа критично спрямо намерението на законотворците.

Източник: news.bg

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *