| посещения | | Питай кмета тук - коментара | Мобилна версия

Денят, който накара света да види България

Днес пред 141 години избухва Априлското въстание (20 април по стар стил) в Копривщица. То е потушено с много кръв и зверства, но предизвиква света да обърне внимание на България и в крайна сметка довежда до нейното освобождение от Русия през 1878 г.

Трескавата подготовка за бунта направила впечатление на османските власти. Сигурна информация обаче те получили едва след събранието на Оборище от участник, чието име като предател е изтрито от паметника в местността.

От Пазарджик в Копривщица и Панагюрище били изпратени жандармерийски отделения, които да арестуват подстрекателите на „мирната рая“.

При опит да бъде заловен Тодор Каблешков, копривщенските дейци нападат и прогонват с оръжие изпратените турски заптиета. Първият изстрел на бунта е даден на наречения по-късно „Мост на първата пушка“. Мюдюринът (османският управител) на града е убит и в Копривщица е установена българска власт. Под звъна на черковните камбани и гърмежа на пушките Каблешков изпратил в Панагюрище знаменитото „Кърваво писмо“. То е пренесено от 19-годишният Георги Салчев, който изминал пътя от Копривщица до Панагюрище само за 2 часа.

От 95 въстанали села и градове, в бунта участват по-малко от 10 000 мъже, въоръжени с огнестрелно оръжие.

Много са причините за кървавия и трагичен край на Априлското въстание, но то е изцяло българско дело, неговата подготовка и избухване не са подкрепени от нито една външна сила.

Тази година в Клисура и Копривщица на 1 и 2 май по традиция има тържества и възстановки на събитията отпреди 141 години. Тържествената заря-проверка по случай годишнината от Априлската епопея е с начало 20:30 часа на площад „20 април“ в Панагюрище. В нея ща участва президентът Румен Радев.

Източник: БГНЕС, Фокус, БТА, Редактор: Николай Киров

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

За още новини, харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Реклама

Тук може да е твоята реклама!

Медия 60 ТИЯТ ГРАД Ви предлага уникална възможност за осъществяване на комуникация с вашите потенциални клиенти.

Как? Клик и виж!
Спестете 10% при резервация в Booking.com през нашия сайт. Тук и сега!

Booking.com

Още новини в снимки
Powered by WordPress | Theme Designed by: at&t - Black Friday 2016 | Thanks to coupons - Sprint, Verizon Wireless - promo code and here