Четвъртата COVID вълна е в ход

Гърция, Русия: Четвъртата COVID вълна е в ход, ръст от 43 % на смъртните случаи в Африка

Щамът Делта представлява 50 процента от случаите на коронавирус в Гърция, пише “Катимерини”. Вестникът се позовава на президента на Фондацията за биомедицински изследвания към Атинската академия Димитрис Танос.

Допреди две седмици в страната са били открити само четири случая на силно заразния вариант.

Танос заяви, че Делта ще бъде доминиращият щам по-рано от предвиденото, добавяйки че четвъртата вълна на коронавирус вече е в ход.

Повече области сa оранжеви на гръцката Covid карта, посочи експертът. Това се отнася и за Атина и Солун.

Той каза, че ваксинацията е най-добрата защита срещу вируса, независимо от факта, че мутациите намаляват ефективността на ваксината с 10-15 процента.

Свързаните с коронавируса смъртни случаи в Африка са нараснали с 43 на сто само за една седмица, съобщи Световната здравна организация, цитирана от ДПА

Нарастването на броя на случаите на КОВИД-19 е най-бързото, което континентът е виждал“, заяви регионалната директорка на СЗО Мачидисо Моети. Липсата на машини за кислород и на свободни места в отделенията за интензивни грижи са основните причини за бързото нарастване, добави тя.

Това е ясно предупреждение, че болниците на континента са достигнали максималното си натоварване, подчерта Моети.

По данни на СЗО смъртността от коронавируса в Африка е 2,6 на сто, докато средното по света е 2,2 на сто.

Най-много смъртни случаи бяха регистрирани в Намибия, Южна Африка, Тунис, Уганда и Замбия.

Третата вълна се дължи предимно на силно заразния вариант Делта, открит в 21 от 55-те африкански страни. Алфа вариантът се разпространява в 35 страни, а вариантът Бета – в 30.

Общо в Африка са регистрирани над 6 милиона случаи, от които над 153 000 са се оказали фатални. До момента на континента с население 1,2 милиарда души са ваксинирани само 18 милиона души.

Русия отново влезе в топ 5 на черната класация по брой заразени с коронавирус

По тази показател тя вече е на четвърто място в света с 5,833 млн. случая на „Ковид-19“ от началото на епидемията досега.

Първи в рейтинга са САЩ с 33,9 млн. случая, втора е Индия – 30,9 млн. и трета Бразилия с 19,2 млн. случая на заразата. Вече няколко дни подред новозаразените за денонощие в Русия надхвърлят 24 000. Здравните експерти обясняват бума на „Ковид-19“ с нахлуването в страната на по-агресивния вариант на вируса – „Делта“.

По-рано стана ясно, че ваксината срещу коронавирус става задължителна за служителите в сферата на доставките в Москва. Това предвижда указ на столичните власти. Мярката ще засегне куриерите, доставящи стоки и услуги по домовете.

Заради сложната епидемична обстановка в мегаполиса, ресторанти и кафенета ще могат да посещават само ваксинирани и преболедували от коронавирус. За останалите ще е необходим ПСР тест. Ограничението няма да важи за летните веранди на заведенията.

Само за две седмици новите случаи на „Ковид-19“ за денонощие в столицата скочиха от 3000 на 6000 души. Преди дни бе съобщено, че държавната агенция „Росавиация“ призовава руските авиокомпании да въведат бонуси и по-евтини самолетни билети за ваксинираните срещу коронавирус граждани. Допълва се, че повечето въздушни превозвачи са готови да откликнат на апела.

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *