Трус 7 рихтер Гърция Тутция

Гърция и Турция с жертви след трус от 7 по скалата на Рихтер

Земетресение с магнитуд 7 по скалата на Рихтер удари гръцките Додеканезки острови, съобщиха от Европейския средиземноморски сеизмологичен център и Американския геофизичен институт.

Епицентърът е на 14 километра северно, североизточно от остров Самос на дълбочина 10 километра, като по крайбрежието на острова се е образувало миницунами. Епицентърът е много близо до крайбрежието на Мала Азия и Турция и по-конкретно в района на Измир.

Хора, намирали се на Самос по време на труса, свидетелстват, че той е бил много голям и силен. Друг свидетел, немскоговорящ, също намирал се близо до епицентъра, но в Турция, пише: “Никога досега не съм виждал земетресение като това.”

Земетресението е усетено от Атина до Истанбул и София.

До момента се съобщава за най-малко 6 жертви и 202 ранени. В интернет се появиха видеокадри от Измир с много рухнали сгради, което предполага, че жертвите ще са доста повече. Населението на Измир, който е третият по големина град в Турция, е около 3,7 млн. души.

Вътрешният министър на Турция Сюлейман Сойлу уточни, че има шест рухнали сгради в Измир. В намиращите се в близост провинции на Измир се съобщава за по-малки материални щети.

“Някои от нашите съграждани се намират под развалините”, каза турският министър на околната среда Мурат Курум и добави, че знае за пет срутени сгради.

Кметът на квартал Борнова в Измир Мустафа Идуг заяви, че “в района има много разрушени сгради. Знаем, че 4-етажна сграда е рухнала. В центъра на квартала няма проблеми”.

Телевизионни кадри и видеоклипове, циркулиращи в социалните мрежи, показват как хора отчаяно премахват отломки на някои срутени сгради, за да стигнат до хората, попаднали под развалините.

До 20 сгради са разрушени от земетресението в цялата провинция, уточни по-късно губернаторът на вилаета Измир Явуз Селим Косгер.

Появиха се и кадри от придошли води от морето, помитащи улиците на Измир.

След първото силно земетресение имаше множество вторични земетресения, като най-силното от тях е било с магнитуд 4,9 по Рихтер.

Турция е разположена в една от най-активните земетръсни зони в света.

През 1999 г. земетресение с магнитуд 7,4 по Рихтер удари Северозападна Турция, убивайки над 17 000 души, включително 1000 в Истанбул.

Поредното земетресение през 2011 г. в югоизточната провинция Ван доведе до повече от 600 загинали.

Източник: news.bg

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.