Гответе се за “Магическата Мадара”

На територията на Националния историко-археологическия резеват “Мадара” на 22 и 23 юни – Еньовден ще се проведе националния средновековен събор „Магическата Мадара”.

В подножието на Мадарските скали под уникалния скален релеф Мадарски конник и тази година ще бъде положена шепа пръст от старите български земи с посланието: „Така както се събира земята ни, така да се съберат и всички българи по света“. Посетителите ще се доближат до средновековния начин на живот, бит, традиции, облекло, кухня, занаяти, воинско снаряжение.

Ще оживеят сакрални обичаи за Еньовден, ритуали по лятното слънцестоене, стрелба с лък и конна езда… “Заповядайте, вкусете магията на Мадара”, приканват организаторите от Регионалния исторически музей в Шумен.

Мадара от хилядолетия е сакрално място, скалите и водата са свещени и магически за праисторическите хора, траки, римляни, българи езичници, християни и мюсюлмани. Тук се преплитат религии и култури.

Програмата:

22 юни
10.30 ч. Официално откриване на събора и Еньовденски обичаи
11.30 ч. Поход до Мадарския конник, където ще бъде принесена пръст от старите български земи
12.00 ч. Представяне на облекло, въоръжение и снаряжение от периода на ранното средновековие – „Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции – Авитохол“, Варна и „Багачин“, Лом
12.30 ч. Представяне на конните традиции на българите и конна езда – „Авитохол“
13.00 ч. Двубои, битки и демонстрации на сабя, бич, копие, боздуган, щит, бойна брадва и лък – Сдружение „Вълкашин“, София
13.30 ч. Грънчарското колело и керамиката през вековете – „Дукс Антика“ от гр. Свищов
14.00 ч. Училище за млади воини – обучение на деца и младежи в стрелба с лък, фехтовка, разкази за средновековната войска.
15.30 ч. Двубои, битки и демонстрации на оръжия – „Ратина“, Сливен
16.30 ч. Демонстрации по центровете на участниците – номадско поселение и юрта, лагер на кутригурите федерати, ромейски походен лагер, лагер на българи от 8 – 10 век, шатри, павилиони, занаятчийски работилници, монетосечене, металопластика, плъстене на вълна, дървообработка.

23 юни
10 до 13.00 ч. Жива история на открито, демонстрации по лагерите на участниците
10.30 ч. Еньовден – ритуали от ранното средновековие
11.00 ч. Двубои, битки и демонстрации на сабя, бич, копие, боздуган, щит, бойна брадва и лък
11.30 ч. – Стрелба с лък и обучение на деца

На събора ще гостуват заянтчиите Емил Маринов с металопластика, Петър Петров с монетосечене, Христилина Христова с плъстарство, Ценко Здравков с дървообработка, Страхил Давидов с дърворезба, Ивайло Енев със защитно средновековно въоръжение, Надежда Николова със средновековни облекла и бит, Пепи Петкова ще демонстрира сладкарство, Винарска изба „Йоргов” вино.

Източник: infoshumen

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *