Гергьовден е, 200 хиляди българи празнуват!

Днес е Гергьовден, един от най-почитаните празници в България! Също така е ден на храбростта и българската армия, на животновъдите, ден на Свети Георги Победоносец.

Гергьовден е петият най-празнуван имен ден в България. Днес празнуват носещите имената Георги, Гошо, Георгия, Георгина, Герган, Гергин, Гергана, Герга, Гергина, Гери, Ганьо, Гана, Ганка, Гиньо, Гинчо, Гинко, Гина, Гинка, Гено, Генчо, Гена, Генка, Жорж, Жоро и Жоржета.

По последни статистически данни почти 200 000 българи днес имат имен ден, като от тях най-много са носещите името Георги.

Свети Георги Победоносец е живял в Кападокия по времето на римския император Диоклетиан. Младият Георги постъпва във войската му и проявява завидни военни умения преди да бъде издигнат като трубин едва на 20 годишна възраст.

Когато обаче Георги се застъпил за християнската вяра, бил пратен в тъмница, където след като го подложили на жестоки изтезания, бил обезглавен през 288 година. Впоследствие той е бил издигнат като светец и е почитан като мъченик за Христовата вяра.

Свети Георги е изобразяван на кон, от който убива змей. След като светецът поразил с копието си чудовището, се ползва със славата на един от най-изявените змееборци и конници в християнството. Поради тази причина е избран за светец покровител на войната и войската.

На всеки 6 май Гергьовден се почита също от овчарите и животновъдите. Най-известният ритуал на днешния ден е освещаването на гергьовско агне и обредните хлябове. Прави се курбан в чест на Свети Георги, цялото семейство се събира на празничната трапеза.

Обезсмъртен в мита за Свети Георги и ламята, той е покровител на Канада, Каталония, Англия, Етиопия, Грузия, Гърция, Черна гора, Португалия, Сърбия, градовете Истанбул, Любляна и Москва.

ЧЕСТИТО НА ИМЕНИЦИТЕ!

Източник: Именниците днес

Радослав Георгиев

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *