ГЕРБ предложиха да се махнат табелите за камери на пътя (видео)

Според министъра на вътрешните работи Валентин Радев обществото ни е такова, че все още има нужда от изненади

Премахване на знаците за камери предвиждат промени в Закона за движение по пътищата, които внесоха днес от ГЕРБ.

Друго от измененията гласи да се свалят регистрационните номера на автомобил за срок от половин до една година, ако собственикът му го е дал за ползване на лице без книжка.

Същата санкция ще важи и ако самият собственик е шофирал колата си без книжка или след употреба на алкохол.

От днес до 6 часа на 5 юни на територията на цялата страна се провежда специализирана полицейска акция за контрол на пътното движение. Служителите на реда ще следят за стриктното спазване на ограниченията за скорост и за недопускане на неправоспособни и употребили алкохол водачи.

„Статистиката сочи, че от 21-и януари т. г. до днешна дата са установени над 9 хиляди случая на водачи с невалидни шофьорски книжки или с липсващи такива. Само в 10% от случаите водачите са и собственици на МПС-та”, посочи депутатът Павел Христов от ГЕРБ.

„Добре е знаците, обозначаващи камерите на пътя, да бъдат премахнати”, заяви от своя страна министърът на вътрешните работи Валентин Радев пред журналисти парламента. По думите му обществото ни е такова, че все още има нужда изненади.

Новите патрулни коли на МВР пристигат оборудвани с камери за видеонаблюдение на служителите на КАТ. Проблемът е със системите за заснемане на скоростните режими, които ще бъдат добавени допълнително, обясни по-рано днес в „Здравей, България” по NOVA Мария Ботева, инспектор в „Пътна полиция”.

Така тя опроверга твърденията, че при системите за видеонаблюдение на новозакупените 300 автомобила марка „Киа” има дефект.

Според нея са взети мерки срещу корупцията при пътните полицаи и те се намират под постоянно видеонаблюдение.

„Смятаме, че трябва да бъдат махнати обозначителните табели, които показват къде на пътя има камери за наблюдение. Радваме се и на подкрепата на правителството за това”, посочи Ботева.

По нейните думи, за да започне тази промяна, трябва първо да бъдат направени законодателни промени. Обмисля се също да се раздели закона на три – да се отдели обучението на водачите, от регистрирането на моторни превозни средства и от същинската част, която касае поведението на шофьорите на пътя.

Трябва да се актуализира и наредбата за реда, по който се установява дали шофьорът е употребил алкохол и наркотици. В момента в правилника присъства определението „упойващи вещества”, което обаче е заменено в закона с „наркотични” и така възниква проблем с доказването в съда на случаите с употреба на наркотици от шофьорите. В наредбата за КАТ има и други остарели текстове, които трябва да бъдат актуализирани.

Източник: Nova.bg, Фокус, БТА
Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *