Георги Георгиев пред ТВ Шумен

Георги Георгиев: Няма да налагаме ограничения заради увеличените цени на тока и газа

Ето какво сподели кметът Георгиев в официалната фейсбук страница, във връзка с повишените цени на енергиите:

Уважаеми съграждани!

През последните седмици масово се дискутират увеличените цени на електроенергията и природния газ. За голяма част от общините сметките многократно надхвърлиха възможностите им, което доведе до налагане на ограничения и режим в потреблението на тези енергии.
Община Нови пазар не е изключение, но ние ще понесем тези увеличения, защото бяхме подготвени.

Длъжен съм да поясня, че още през декември месец 2020 година, сключихме тригодишен договор за доставка на ел. енергия с фиксирана цена, с дружество на свободния пазар.
Още тогава, след направен анализ и взетите под внимание здравна, политическа и финансови кризи, имаше ясни сигнали, че това ще доведе до покачване на инфлацията и нарастване на цените.

Сключването на този договор, с фиксирани цени и за такъв период, ни осигурява спокойствие и предвидимост, което в този момент е огромен плюс за общината ни.

Относно завишената цена на природния газ, ще внеса успокоение, като заявя, че нито една институция, училище, детска градина и център, няма да спре или ограничи дейност, поради по-висока сметка за синьо гориво.

Общината ни има ресурси да се справи или подпомогне всяка една от тях, ако се наложи.
Още повече, че това вече се прави, след като Домашният социален патронаж получи сметка за газ на стойност от 2916 лева, а предходната е била наполовина по-малка. Факт е, че тази цена е непосилна за тях и те нямат избор, освен завишаване на цените за потребителите си. Ние няма да го допуснем. Над 500 човека разчитат на тази услуга, както от града, така и от селата. Община Нови пазар ще компенсира разликата в цената, осигурявайки спокойствие и сигурност за потребителите и персонала на институцията.

Ще продължат да функционират нормално и детските градини, училищата, читалищата, домът за възрастни хора, центровете за настаняване от семеен тип, обществените и общински структури. Няма и не се налага режим на уличното осветление или други ограничения в потреблението на електроенергията.

В заключение ще добавя, че общината ни има ресурс да се справи с тази криза, благодарение на усилията и далновидността на екипа, с който работя и тяхната навременна преценка и предприети своевременно мерки.

Вижте и видеото на ТВ „Часът на Нови пазар“

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *