Венцислав Мутавчийски

Ген. Мутафчийски: Третата вълна идва до седмици!

В края на миналата седмица и в началото на тази ние чувствахме, че се случва нещо в болниците. Направихме проучване в структурата, която управлявам аз, и се оказа, че само за понеделник сме приели 13 души. Толкова болни сме приемали преди това за една седмица. Което, въпреки че може да бъде изолиран случай, в нас възникна тревога. Цифрите доказват, че има събуждане в столицата, в Кюстендил категорично и в някои други области. Апелът е медицинските директори да затегнат редиците и да се подготвят за това, което ни очаква“, заяви генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, началник на НОЩ и ВМА.

Той подчерта, че въпреки че са разрешени различни неща, това не ги прави безопасни. И алармира, че нямаме 6 седмици до идването на третата вълна у нас. Според него тя ще дойде след 3 седмици.

Никога не съм твърдял, че фитнесите са безопасно място, напротив – фитнесите са най-опасното място“, категоричен беше проф. Мутафчийски и допълни, че сигналите от стъписани граждани от ситуацията по зимните курорти и в моловете са много.
Той подчерта, че спазването на мерките в хотелите, моловете и магазините е отговорност на съдържателите.

Стигнахме най-ниското си ниво – 90 заболели, в момента сме 113 на 100 000. Нивата, от които тръгваме, са доста по-високи. Смъртността просто спадна до най-ниската си стойност 7,9 на 100 000 и почна да се качва пак“, обясни шефът на НОЩ и ВМА.

Колкото и да ми е неприятно да бъда в ролята на лош вестител, аз не мога да спестя факти, това е действителното положение. Ако ще задавате въпроси кога и как ще се отхлабват мерките, ще звучат не особено издържано“, каза ген. Мутафчийски.

Проф. Кантарджиев: 10 души ще заразяват 29, ако разхлабим мерките

Предупредихме с колегите от Щаба, че с разпространението на британския вариант репродуктивното число ще се покачва. Последните седмици имахме намаляване на новите случаи за 14-дневна калкулация. На 26 януари беше на ниското число – 85 на 10 000. Сега, за съжаление, вече са 110 на 10 000“, заяви на брифинг на НОЩ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев.

В момента 10 души заразяват 12. Ако това увеличаване продължи, 10 души ще заразяват 16. Когато разхлабим мерките, това ще се качи на 10 души заразяват 29. Когато това стане за повече от няколко седмици, ще надминем бройките дневна заболеваемост – както сме на едно от последните места в ЕС, ще минем в най-предните редици“, предупреди той.
Проф. Кантарджиев подчерта, че мерките у нас са много меки – просто трябва да се носи маска и да не се събират много хора на едно място. Съчувстваме на хората, потърпевши от рестрикциите, но така се прави от 200 години, отбеляза той..

По думите му в момента в Националния център по заразни и паразитни болести се води проучване дали ще може седмично да се изследват 250-300 проби при цена в пъти по-малка от това, което в момента се ползва, с цел установяване наличието на британската мутация на Ковид-19 у нас.

Източник: Bulgaria ON AIR

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *