Ген. Мутафчийски

Ген. Мутафчийски: Новият вариант на COVID-19 много бързо измества класическия

Във връзка с тези опасности, които предстоят, имаше едно много хубаво представяне в една от големите телевизии. Колежка от Кеймбридж даде интересна графика. Тя е на базата на математически модел, на база данни на този нов вариант на Ковид-19 и класическия вариант. Ако имаше вариант, който дава 50% по-голяма смъртност, то смъртността щеше да се увеличи не повече от един път. Докато ако имаме щам, който дава по-голяма заразност – с 50%, смъртността се увеличава няколко пъти“, заяви председателят на Оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Той подчерта, че това не изменя неговата същност като носител на смърт, но се изчерпва ресурсът в лечебните заведения.

С разширяването на дейността на болничната дейност, все пак болниците удържаха капацитета си, нищо, че не е пълен. Около 30% е заетостта на болни с коронавирус, а 20% са в готовност. Нямаме доказателства за разпространението, има заподозрени такива случаи, но много бързо този вариант измества класическия вариант, което може да доведе до пренапрягане на здравната система. И така може да се стигна до това, че граждани, които се нуждаят от адекватни грижи, да не могат да получат “, допълни ген. Мутафчийски.

Изходните нива около 1 октомври са около 35 на 100 000 население. Това е на база на 14-дневна заболеваемост. Пика го достигаме на 23.11.2020 г. с 667 на 100 000 души заболеваемост.

Това е най-големият връх. Мерките бяха въведени на 27 срещу 28 ноември. Постепенно започва спадане на заболяемостта. До вчера беше 108 на 100 000 души на 14-дневна база. С твърдост на мерките, което е по скалата на Оксфорд, очаквахме това да се случи между втората и третата седмица. Но отчетливите резултати дойдоха след 4 седмици“, допълни ген. Мутафчийски.

И посочи, че смъртността е 9 пъти по-висока.

При броя на починалите сме имали 1.2 на 100 хиляди на 1 октомври, а сега сме на 10.2 на 100 хиляди. Върхът е бил на 8 декември с 27.7 на 100 хиляди. Тя започва да спада 16 дни след пика. Ако заболяемостта е три пъти по-висока от тази на 1 октомври, то смъртността е около 9 пъти по-висока. Заради изчерпване на здравните ресурси, неминуемо загубите ще са много по-тежки. Трябва изключително внимателно да се говори и обсъжда какво точно и кога трябва да се разхлабва.”

Източник: bgonair

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *