В кои страни хората живеят най-дълго

Изследователите отдавна търсят т. нар. еликсир на младостта И докато той все още не е намерен, някои меса по света се очертават като центрове, в които хората живеят значително по-дълго от средното за света (71 години).

Във всеки от тези центрове хората си имат свой таен източник на жизненост. Пет са страните, които се очертават като такива центрове. Ето кои са те:

Япония

Средната продължителност на живот на японците е 83 години. Окинава често е наричана „земя на безсмъртие“ и е глобален център за изследване на дълголетието, тъй като на тези южни японски острови живеят над 400 столетници.

Мнозина отдават това най-вече на местната диета, която включва изобилие от тофу и сладки картофи и малко количество риба. Активните социални кръгове сред по-възрастните жители и силната общност също допринасят за по-ниските нива на стрес и по-силно чувство за принадлежност.

Испания

Средиземноморската диета, която включва здравословен зехтин, зеленчуци и вино, отдавна допринася за по-голямата продължителност на живот в Испания (средно 82,8 години). Но Испания има и още един таен коз – сиестата.

Ако работите цял ден и имате само 30 мин. за почивка, ще хапнете набързо и ще продължите да работите, но ако принудително имате пауза от 2-3 часа, ще отидете вкъщи или на ресторант. Ще се нахраните спокойно, може да опитате и десерт. Освен това в Испания повечето хора предпочитат да ходят или да карат колело, вместо да шофират, а движението, както знаем, е здраве.

Сингапур

Хората тук имат най-голям достъп до най-съвеременните медицински услуги и имат това, което се определя като здравна система „чудо“. Ето защо сингапурците живеят по-дълго от всякога – средно до 83,1 години. Страната е с едни от най-ниските нива на детска и майчина смъртност, а превантивната грижа е в основата на здравеопазването.

Културата и достъпната градска среда също допринасят за дълголетието. Много хора ходят на фитнес или правят упражнения в обществените паркове. Освен това поддържането на пороци е доста трудно, защото цигарите и алкохола са много по-скъпи отколкото в други страни.

Швейцария

Мъжете в Швейцария живеят най-дълго в сравнение с всички останали по света – средно 81 години. Това е една от най-богатите страни в Европа и затова достъпът до висококачествено здравеопазване, силната лична безопасност и чувството за благополучие допринасят за дълголетието. Според някои принос за това има и голямата консумация на сирене и млечни продукти.

Южна Корея

Южна Корея ще бъде първата страна, която ще достигне средна продължителност на живота на населението ѝ от 90 години. Силната и растяща икономика, широкият достъп до здравеопазване и по-ниското кръвно налягане в сравнение със западните страни, допринасят най-много за това.

Освен това местната кухня е богата на ферментирали храни, за които се твърди, че намаляват холестерола, повишават имунитета и потискат рака. Като цяло корейската храна е богата на фибри и полезни хранителни вещества.

Източник: vesti.bg
Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *