Въпроси и отговори за пътния данък и нормите на екологичност

Във връзка с отправени от вас въпроси, свързани с изчисления на пътния данък, в случаите в които собствениците нямат посочена норма на екологичност в талона уточняваме следното:

1. Екологичната норма служи за определяне на данъка мпс през 2019 година, като съществено намаление има, когато автомобилът е с еврокатегория 4 и нагоре. Тази категория се притежава от автомобилите, произведени през и след 2007 година. Всички други автомобили, произведени преди тази година притежават по-ниска еврокатегория, която не влияе на размера на данъка.

2. Ако собствениците на автомобили желаят да бъде отразена еврокатегорията в талона им в случай, че не е вписана, трябва да си подменят регистрационните свидетелства.

3. За информация на гражданите през 2015 година всички регистрирани автомобили, които са били внесени от чужбина до този момент са с въведена еврокатегория. Информацията е била предоставена на съответната община за определяне на данъка. При липса на отразена еврокатегория в талона за тях не е необходима подмяна.

5. Съветваме собствениците на автомобили преди да предприемат действия за подмяна на регистрационните свидетелства да извършат проверка в общините дали отразяването на еврокатегорията ще им намали размера на данъка. Съветваме жителите на областта да не предприемат действия по смяна на талона, ако няма да им повлияе на размера на данъка, тъй като по този начин ще направят излишни разходи.

5. Желаещите да си ги подменят в сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР- Шумен трябва да знаят, че услугата се извършва на едно гише и не се прави идентификация, тъй като подмяната се извършва само по документи. Плащането за услугата може да си извърши на гишето с постерминално устройство, без допълнителни такси.

ОДМВР – Шумен

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *