Калоферци влязоха в Тунджа 2021

Въпреки пандемията: Калоферци влязоха в Тунджа, хванати на мъжко хоро (видео)

В пандемични условия, десет минути преди 8 часа на Богоявление, мъжете от Калофер влязоха във водите на река Тунджа, предаде БГНЕС.

С тъпани и гайди, мъже и младежи облечени в носии, пеят „Залюбила е Василка” и извършват ритуала, който има дългогодишна история в града на Ботев.

Въпреки призива да се спазват противоепидемичните мерки и в Калофер на празника да са само местни, има доста хора, дошли да наблюдават мъжкото хоро.

Стотици са се наредили от двата бряга на реката.

Отец Димитрий извърши богоявленския ритуал и освети водата, после хвърли дървения кръст в реката. 4-5 момчета се хвърлиха да го спасят и след това го предадоха на най-малкия участник в хорото – момче, седнало върху раменете на един от мъжете.
Времето е сравнително меко – няма сняг, няма и лед във водата, който обикновено се разбива призори с брадвата.

Кметът на Калофер Румен Стоянов тази година не влезе във водата. Преди ден той каза, че нищо не може да спре калоферци да спазят традицията и че дори е готов да плати глоба, тъй като в епидемичната обстановка, в която се намираме, провеждането на празника в града с толкова много хора е против въведените мерки.

Отиваме на мястото за ритуала и започваме с освещаването на иконата, потапя се кръста. Сами може да усетите насторенето. Никой не е в състояние да спре тия хора – корави глави, разумни, но все пак”, каза рано тази сутрин пред “България он аър” Стоянов.

“Важното е да се спази традицията, ще понесем каквото си е оттам нататък”, допълни той.

През целия ден днес в страната ще бъдат отслужвани водосвети за най-почитания зимен празник Богоявление. Ритуалите навсякъде ще се състоят без литийни шествия.

Вярва се, че който извади Светия кръст от ледените води на реки, язовири и басейни бива честит и здрав през цялата година. Ако хвърленият във водата кръст замръзне, предвещава здраве и голям берекет. Ако пък времето е студено и сухо, се приема като знак за плодородна и добра година.

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *