| посещения | | Питай кмета тук - коментара | Мобилна версия

Всичко за компютърния вирус WannaCry, който порази света

Министерството на вътрешната сигурност (Department of Homeland Security) на САЩ предложи на страните-партньори да помогне в борбата срещу разпространението на компютърния вирус WannaCry, който порази компютри в десетки страни, съобщи Reuters.

„Ние активно обменяме информация, свързана с това събитие, и сме готови да осигурим техническа подкрепа и помощ, ако е необходимо, на нашите партньори, както в Съединените щати, така и на международно ниво. В DHS работят професионалисти в областта на кибербезопасността, които могат да предоставят експертни знания и поддръжка на критично важни обекти на инфраструктурата“, се казва в официално заявление на американското министерство.

Европол заяви в събота, че атаката е на „безпрецедентно ниво и е необходимо международно разследване“.

WannaCry

Мащабната хакерска атака засегна десетки хиляди компютри, включително на големи компании и правителствени служби по целия свят. Престъпниците контролират заразените компютри и изнудват собствениците им да дадат 300 единици от виртуалната валута биткойн, за да отключат данните.

За целта хакерите използват инструмент, разработен от американската Агенция за национална сигурност. Антивирусната компания Avast заяви, че е идентифицирала над 75 000 атаки в 99 страни, което я прави една от най-разпространените и най-вредните кибератаки в историята.

Зловредният софтуер, известен като Wanna Decryptor или WannaCry и WCry, заключва системата и потребителят не може да ползва файловете си, освен ако не плати на хакерите.

Обикновено се разпространява чрез фишинг програми в електронната поща и използва известен бъг в операционната система Microsoft Windows.

Той е особено неприятен, защото действа като червей – намира дупки в сигурността на компютъра и се разпространява в мрежата.

В петък Microsoft обнови операционната си система Windows и собствената си безплатна антивирусна програма, която осигурява защита от WannaCry.

Пораженията

Повече от 20 британски болници и големи компании, включително и FedEx и най-големият телеком в Испания, са били засегнати в петък, съобщи NBC news.

Renault и Nissan са сред последните мултинационални компании, които обявиха, че компютърните им системи са били компрометирани.

В Германия информацията за клиентите на екраните в гарите бяха засегнати, но не е имало ефект върху услугите.

Китайската агенция Синхуа заяви, че са заразени компютри на средни и висшите училища, но не съобщи колко или кои.

МВР на Русия също потвърди, че е било поразено, докато централната банка на Русия обяви, че е осуетила атаката.

Няма информация български институции да са засегнати от глобалната хакерска атака, заяви главният секретар на МВР Младен Маринов, цитиран от агенция Фокус.

Как да се предпазим

Никога не кликайте върху връзките в имейли. Дори ако на пръв поглед в имейла няма нищо съмнително и рекламира някакви стоки, отидете на сайта на търговеца и влезте директно. Каквото и да ви уведомяват или предлагат – всичко това би трябвало да е на разположение в сайта.

Никога не отваряйте прикачени файлове. Обикновено търговците на дребно няма да изпращат електронна поща с прикачени файлове. Ако имате някакво съмнение, се свържете с търговеца директно и го попитайте дали имейлът с прикачения файл е изпратен от него.

Не давайте лична информация по телефона или по имейл, освен ако не сте напълно сигурен. Може да предоставите лична информация на на пръв поглед вдъхващи доверие лица, които да се окажат злонамерени. Ако по телефона с вас се свърже някой, който не познавате, независимо от невинния повод като промоция на стоки или услуги, не давайте никаква лична информация. Помолете ги те да ви дадат своето име и номер за обратна връзка. Това, че те имат някаква информация за вас, не означава, че са легитимни!

Други практични съвети как да се предпазите от кибератаките:

Задавайте сигурни пароли и не ги споделяйте с никого. Избягвайте използването на общи думи, фрази или лична информация и ги актуализирайте редовно.

Дръжте вашата операционна система, браузър, антивирусни програми и друг важен софтуер актуален.

Проверявайте автентичността на заявки от фирми или физически лица, като се свързвате директно. Ако бъдете помолени да предоставите лична информация чрез електронна поща, можете независимо да се свържете директно с фирмата, за да потвърдите.

Обърнете внимание на адресите на уебсайтовете, които посещавате. Злонамерените сайтове понякога използват вариации на изписването или друг домейн (например .com вместо .net), за да заблудят нищо неподозиращите компютърни потребители.

В електронната поща изключете опцията за автоматично изтегляне на прикачени файлове.

Не се доверявайте на непознати връзки или заявки, изпратени през електронната поща или SMS съобщение. Не кликайте върху неизвестни връзки и не отговаряйте странни въпроси, изпратени до мобилното ви устройство, независимо от това кой е подателят.

Източник: offnews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

За още новини, харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Реклама

Тук може да е твоята реклама!

Медия 60 ТИЯТ ГРАД Ви предлага уникална възможност за осъществяване на комуникация с вашите потенциални клиенти.

Как? Клик и виж!
Спестете 10% при резервация в Booking.com през нашия сайт. Тук и сега!

Booking.com

Още новини в снимки
Powered by WordPress | Theme Designed by: T-Mobile - Black Friday 2016 | Thanks to deals - Black Friday, t-mobile - coupons and Amazon - Black Friday 2016