Зима сняг

Времето през февруари 2022 от – 14 до + 20 градуса

Ето, че настъпи и вторият месец за 2022 г., който ни е приготвил немалко изненади по отношение на прогнозата за времето.

През първото десетдневие на февруари ни очакват по-динамични процеси. Средните дневни температури за периода ще бъдат над обичайните. Първите дни на месеца ще са белязани от валежи, най-често от сняг, както и от застудяване. Около 3-4 февруари обаче времето ще се затопли и стойностите на термометъра ще ни накарат да оставим шапките и ръкавиците вкъщи. Особено топло ще бъде в северните и източните райони на страната. Временно застудяване се очаква отново около 8 февруари, когато ще имаме както валежи от дъжд, така и от сняг. Трудно ще бъде обаче да се натрупа снежна покривка.

По време на второто десетдневие температурите ще се върнат към обичайните за това време на годината. Около средата на периода дори се очаква да е малко по-студено. Вероятността за валежи ще бъде висока между 13 и 17 февруари, както и около края на десетдневието. По-често ще превалява дъжд, в най-студените часове – сняг, но отново без образуването на трайна снежна покривка.

При третото десетдневие няма да има много изненади. Температурите ще са близки до обичайните, а валежи се очакват за ден-два около 25 февруари.

Средната температура през новия месец ще е около и над нормата. В Северна България тя в между 0 и 2 градуса, в Южна и по черноморското крайбрежие – от 2 до 5 градуса, а в планините – между минус 8 и минус 3 градуса.

От друга страна сумата на валежите ще е около и под нормата. За февруари обичайните валежи в равнините са 30-50 л/кв.м, в планинските райони – 40-70 л/кв.м, а в Рило-Родопската област – между 60 и 100 л/кв.м.

Най-ниските температури през февруари ще са между минус 14 и минус 9 градуса, а най-високите ще скочат до 15-20 градуса.

Изгревът на 1 февруари е в 07:41 часа, а залезът – в 17:39 часа (продължителност на деня – 9 ч. и 58 мин.). В последния ден от месеца слънцето ще изгрее в 07:04 часа и ще залезе в 18:15 часа (продължителност на деня – 11 ч. и 11 мин.)

Източник: sinoptik.bg

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *