Водосвет събра новопазарци в параклиса „Свети пророк Илия”

Родолюбиви новопазарци се събраха за празничен водосвет в параклиса „Свети пророк Илия” в местността Станата край Нови пазар. На събитието присъстваха дарителите, които преди години създадоха инициативен комитет за построяването на храма – Емил Гоцев от Канада, Сълзица Маркова – Громан от Австрия, Иван Петров /Вацо/ – истинският стопанин на храма. За празничния водосвет, отслужен от отец Димчо, дойдоха представители на общината, приятели на строителите.

„Целият православен свят празнува и ликува Свети пророк Илия. Хубаво е, че и вие, приятели от нашия град, не останахте безучастни. Всички се помолихме Бог да пази нашия народ от земетръс, потоп, огън, от световни и междуособни войни. Нека Свети Илия съдейства пред Света Богородица и всички светии да имат духовно и телесно здраве чедата на Нови пазар. Пожелавам ви повече усмивки. Усмивката е антибиотик на душата. Честит празник на всички!” – каза отец Димчо и поръси със светена вода присъстващите.

Емил Гоцев, който от 1997 г. живее и работи в чужбина, осигури курбан за гостите, посвещавайки го на своя баща – учителят Илия Гоцев, роден преди 100 години. И досега стои паметната плоча с имената на дарителите, може би единственото, към което не са проявили интерес вандалите след 20 юни 2015 г., когато беше открит храмът. За изграждането му бяха събрани 15 000 лв., от които 9000 лв. осигурени от Емил Гоцев. Той напомни идеята на организационния комитет: християнската обител да обедини новопазарци, защото заедно те могат да направят много.

Дали името на параклиса не е свързано с името на неговия баща? Тук Емил Гоцев бе категоричен: „Повярвайте ми, нито за миг не съм го помислил. Като се събрахме преди 5-6 години, отец Димчо ми каза: „Емиле, дай 2-3 хиляди лева да направим параклис и ще го кръстим Свети Илия. Беше спонтанно. Зарадвах се, защото ще напомня името на баща ми. Вацо поде тая идея, за която помага и синът му Петър. Но да не забравяме, че имаше кампания. Храмът стана с подкрепата на целия град. Освен пари, имаше много доброволен труд”.

Румен Панайотов, през чийто мандат беше открит параклисът, допълни: „Нека сме точни! Идеята за построяването на параклиса е на Вацо. Той е негов ревностен пазител. Сега разбираме, че само тази година вратата е разбивана пет пъти. През всички сезони на годината, дори във виелици се намират хора, които да дойдат в гората и да рушат… За първи път идеята за построяването на параклиса беше представена пред общинския съвет през 2011 г. При първите процедури за реализирането на проекта, излязоха проблеми с кадастралния план, но се преборихме с бюрокрацията…”

На всички ни липсваше художникът на стенописите Никола Ников от Каспичан. Отсъстваше заради ангажименти към друг храм. Но още по-важно е да знаят всички, които искат да строят параклис, че това е много по-интимно място за християните, което е различно от публичността на църквата. А тук, в гората, Бог събира душа и природа и ни напомня за непреходното – духът на човека!

Може би по-масово трябва да се почита Илинден в местността Станата, която пустее. Да се доведат децата, да чуят тук за пророк Илия, да запалят свещичка като нас и да се помолят за здраве и благодат. Станата отдавна е тъжна местност. Изоставени, пусти, ограбени са вилите на бившите предприятия на Нови пазар в гората, до която все пак беше построен път с европейски пари. До 1990 г. хиляди работници и служители почиваха в тях, а през лятото базите се превръщаха в детски лагери за отдих. Патриотизмът на емигриралите новопазарци е по-голям от този на хората, които живеят на 5 км в града. А такива като Емил и Виолета Гоцеви, Сълзица Громан поне два пъти в годината идват, за да бъдат в родния си край и с любимите хора на Нови пазар.

Инициаторите за параклиса остаряват. Съзнават го всеки път, когато пророк Илия ги събира. Трябват млади последователи в Нови пазар, защото храмът е път към духовното ни самосъзнание като народ и като християнска общност.

Автор: Валентина МИНЧЕВА
Източник:radian.bg
Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *