Водата за уста неутрализира коронавируса

Изплакванията на устата могат да намалят риска от предаване на корона

Резултатите от експерименти с клетъчни култури показват, че предлаганите в търговската мрежа препарати имат ефект върху вирусите на Sars-Cov-2.

Sars-Cov-2 вирусите могат да бъдат инактивирани с някои търговски достъпни промивки за уста. Това показаха вирусолозите от университета в Рур Бохум заедно с колеги от Йена, Улм, Дуйсбург-Есен, Нюрнберг и Бремен в експерименти с клетъчни култури. В някои случаи могат да се открият високи вирусни натоварвания в орофаринкса на пациенти с Covid 19. Използването на ефективни за устата Sars-Cov-2 средства за уста може да помогне за кратко намаляване на вирусното натоварване и по този начин евентуално риск от предаване на коронавирус. Това може да бъде полезно преди стоматологично лечение, например. Очите за уста обаче не са подходящи за лечение на инфекция Covid-19 или за да се предпазите от заразяване с вируса.

Резултатите от изследването са описани от екипа, ръководен от Тони Майстер, проф. Д.ик.н. Стефани Пфандър и проф. Д.ик.н. Ейке Щайнман от изследователската група за молекулярна и медицинска вирусология в Бохум в списанието за инфекциозни болести, публикувано онлайн на 29 юли 2020 г. Преглед на лабораторните резултати все още е в ход.

Осем изплаквания на устата в теста за клетъчна култура

Изследователите тествали осем вода за уста с различни съставки, които се предлагат в аптеките или дрогериите в Германия. Те смесили промиването на устата с вирусни частици и вещество за стрес, което трябвало да симулира ефекта на слюнката в устата. След това сместа се разклаща в продължение на 30 секунди, за да се симулира ефекта от гаргара. След това те използват Vero-E6 клетки, които са особено податливи на Sars-Cov-2, за да определят титъра на вируса. За да оценят ефективността, изследователите са лекували вирусните суспензии, използвани паралелно с клетъчна култура, вместо вода за уста, преди да ги добавят към клетъчната култура.

Всички тествани препарати намаляват началния титър на вируса. Три промивки за уста го намалиха до такава степен, че нито един вирус не може да бъде открит след 30 секунди излагане. Дали този ефект е потвърден в клиничната практика и колко дълго трае, трябва да се проучи в допълнителни проучвания.

Авторите изтъкват, че промивките за уста не са подходящи за лечение на заболявания на Covid-19. “Гаргаренето с вода за уста не може да попречи на производството на вируси в клетките“, обяснява Тони Майстер, „но би могло временно да намали вирусното натоварване, откъдето идва най-големият потенциал за инфекция, а именно в орофаринкса – и това може да бъде в определени области Ситуации като зъболекаря или медицинските грижи за пациенти на Covid-19 могат да бъдат полезни.“

Клиничните изследвания са в ход

Групата Bochum проучва възможностите на клинично проучване за ефективността на промиването на устата при вируси Sars-Cov-2, в което учените искат да проверят дали ефектът може да бъде демонстриран и при пациенти и колко дълго трае. Подобна работа вече е в ход в Сан Франциско; екипът на Бохум поддържа контакт с американските изследователи.

Източник: news.rub.de

Facebook коментари
Твоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *