Внимание! Опасни стоки

В дните около Световния ден на потребителите Европейската комисия представи своя годишен доклад за опасните стоки в ЕС през 2016г. От общо 2044 съобщения за забранени стоки поради опасност, близо една трета от забранените опасни стоки са били детски играчки, следвани от моторните превозни средства и електроуредите, а топ 5 на опасните допълват текстилните изделия и детските артикули. Най-честите рискове са риск от нараняване, химически риск или риск от поглъщане.

53% от опасните стоки са дошли от Китай (с 9% по-малко отколкото през 2015), след тях са изделията с произход от ЕС, САЩ и Турция. Все още обезпокоителен е фактът, че в 158 от 2044 случая произходът на стоката остава неизвестен.

Най-много опасни продукти е докладвала Германия (319), следвана от Испания (224) и Франция (199). България е сигнализирала за 110 опасни продукта, от които 39 текстилни изделия и 10 детски артикула.

За какво да внимавате преди покупка на стоки

Преди закупуване на стока или услуга, интересът на потребителя предполага да се фокусира върху търсене на информация, сравнения и оценка на алтернативите. По този начин потребителят прави своя информиран избор. За тази цел в няколко броя ще ви запознаем с примери за какво да внимавате и как да проучвате преди покупка.

Използване на търсачка в Интернет

Какво трябва да знаете при търсене и филтриране на информация относно стоки и услуги в Интернет използвайки търсещи машини?

Предимства

Интернет дава достъп до онлайн магазини из целия свят и може да бъде полезен с това да се проверяват оферти в други държави.
Имате възможност за бързо сравнение на цени.
Могат да се използват множество филтри с цел прецизиране на резултатите от търсенето.
Разширеното търсене на информация и избор на конкретни думи помага занамирането на най-желаните стоки и услуги.

Недостатъци и рискове

Търсачките не са неутрални. Това означава, че резултатите от търсенето на стоки и услуги могат да са повлияни от реклама и маркетинг.
Различните търсачки ще дадат различни резултати за стоки и услуги.
Обикновено потребителите се вглеждат само в резултатите от търсенето само на първата страница. Там чакат и всички реклами. Най-полезните резултати не винаги са на първата страница.

Източник: Асоциация "Активни потребители"
Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *