Вижте последните заповеди на министър Ананиев

„Здравният министър издаде четири заповеди във връзка с удължаването на извънредната епидемична обстановка от 15 юни до 30 юни т.г.

От понеделник, 15 юни, всички лица, които пристигат в България от Швеция, Великобритания, Белгия, Португалия и Нидерландия, както и от всички трети страни без Сърбия, Босна и Херцеговина и Черна гора, се поставят под карантина за срок от 14 дни, гласи едната заповед.

Със същата заповед здравният министър нарежда на директорите на регионалните здравни инспекции да отменят издадените предписания за поставяне под карантина на лица, пристигнали у нас от Ирландия, Испания, Малта и Италия в периода от 02.06.2020 до 14.06.2020 г. Любопитно е, че към списъка със задължителна карантина сега се прибавя Нидерландия. Остава обаче забраната за влизане на граждани от трети страни, включително Македония.

Също от понеделник, 15 юни, маските престават да бъдат задължителни на закрити обществени места, с изключение на обществения транспорт, аптеките и болничните заведения. На останалите закрити обществени места те са силно препоръчителни, гласи другата заповед.

Запазват се мерките за дезинфекция и спазване на физическа дистанция. От МЗ специално подчертават, че до понеделник важи сегашният режим – задължителни маски в магазини, молове и пр. закрити обществени места.

Считано от 15 юни до 30 юни не се разрешават посещенията в дискотеки, пиано-барове, нощни барове, клубове и други подобни. В същия период не се разрешава провеждането на групови празненства на закрито с присъствието на повече от 10 души, в т. ч. сватби, балове, кръщенета и други, гласи третата заповед.

Повечето общини обаче вече заобикалят това ограничение, като предоставят зали, в които твърдят, че има достатъчно място за спазване на социална изолация.

Със същата заповед се разрешава провеждането на спортни мероприятия на открито и закрито при заетост на местата до 50% от общия им капацитет и настаняване на зрители най-малко през една седалка или при дистанция от 1,5 м.

Същото условие, за 50% заетост на местата, се отнася и за провеждането на конгреси, конференции, семинари и изложения, както и за провеждането на културно-развлекателни мероприятия, в т.ч. театри, концерти, сценични прояви, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство, както и занимални от юридически и физически лица и др.

Всички лица, когато се намират в обществения транспорт, в аптеките и лечебните заведения са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба или друго средство, покриващо носа и устата, в т.ч. кърпа, шал, шлем и др. На всички други обществени места носенето на маска е препоръчително. Тази заповед също влиза в сила от 15 юни.

Четвъртата заповед касае задължителната изолация и/или болнично лечение при потвърдени случаи на COVID-19, както и карантинирането на контактните лица.

Основното в тази заповед е, че след изписване от лечебното заведение, лицата, диагностицирани с COVID-19, остават 14, а не 28 дни в домашна изолация.

Издадените към момента на влизане в сила на тази заповед предписания, с които е предписана задължителна изолация от 28 дни в домашни условия, се отменят със заповед на директора на съответната регионална здравна инспекция, след изтичане на 14-дневна задължителна изолация и при получаване на един отрицателен резултат от проведено изследване по метода на полимеразно верижна реакция за доказване на COVID-19.“ – в. „Сега“.

„Към момента държавите в Европа, в които български граждани, пътуващи от България, могат да влязат без да бъдат поставяни под 14-дневна карантина са: Албания (но при завръщане в България от Албания българските граждани са поставяни под карантина), Естония, Италия (но при завръщане в България от Италия българските граждани са поставяни под карантина), Косово (но при завръщане в България от Косово българските граждани са поставяни под карантина), Латвия, Словакия, Словения, Сърбия, Турция (но при завръщане в България от Турция българските граждани са поставяни под карантина), Хърватия, Черна гора и Швеция (но при завръщане в България от Швеция българските граждани са поставяни под карантина), съобщава Нова телевизия по информация на външното ни министерство.

Чуждите граждани, които пристигат в Босна и Херцеговина, Германия, Нидерландия, Швейцария не подлежат на задължителна карантина, но има определени условия в пропускателния режим:

– Босна и Херцеговина – забранено е влизането на чуждестранни граждани, с изключение на определени категории,

– Германия – има строг ограничителен режим за влизане и транзитно преминаване през страната. Само определени категории граждани имат право да влизат в страната – германски граждани, такива с постоянно пребиваване или адресна регистрация, транзитно преминаване към страната на произход и др.

– Нидерландия – гражданите не се допускат на територията на страната, ако нямат основателна причина.

– Швейцария – границите са затворени за чуждестранни граждани. Само определени категории граждани имат право да влизат в страната -граждани на страната, такива с постоянно пребиваване или адресна регистрация, транзитно преминаване, бизнес пътуване и др.

МВнР все още препоръчва на българските граждани да не пътуват в чужбина, ако не е наложително. Институцията постоянно обновява рубриката „Пътувам за…“ на сайта си, където са описани всички условия пътуване и влизане на български граждани в страните по света.“ – в. „Стандарт“.

Източник: news.bg

Facebook коментари
Твоята реклама тук - виж как!


Booking.com
Твоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *