Взрив в руската лаборатория “Вектор” – светът не е подготвен

Експлозия в руска лаборатория, където се пазят опасни щамове на силно заразни болести, предизвика пожар в изследователския център.

“Вектор” се намира в Колцово, недалеч от Новосибирск.

Взривът е бил причинен от изтичане на газ, но в становище на центъра става ясно, че в този момент не се е работило с биологични материали.

Един човек е пострадал при взрива и е настанен в болница с изгаряния от трета степен.

Според BBC по време на Студената война биохимичния комплекс “Вектор” е действал като изследователски център за изследване на биологичните оръжия.

Той е изграден през 1974 г. като затворен институт за изследване на ваксини и “защита срещу бактериологични и биологични оръжия”.

 

Няма сериозни увреждания на структурата на лабораторията, уверяват от ръководството й. Пожарът се е разпрострял на 30 кв. м преди да бъде потушен.

“Вектор” съхранява една от най-обширните бази от вируси на земята. В техните лаборатории се пазят щамове на вируса ебола, предава “Интерфакс”.

В “колекцията” им има още и щамове от едра шарка, птичи грип, различни щамове на хепатита, вирусът на СПИН. Много от тези болести се смятат за изчезнали, като например едрата шарка. Вирусът се пази само на още едно място в света.

Един вирус, 36 часа, 50 млн. жертви

Какво би станало, ако вирусите от взривилата се руска лаборатория плъзнат по земното кълбо? Според доклад на Борда за мониторинг за справяне с епидемии, ръководен от бившия шеф на СЗО Гро Харлем Брунтланд, само 36 часа са нужни един вирус да се разпространи по целия свят, убивайки около 80 милиона души.

„Свят в риск“, както е името на документа, излиза преди взрива в руската лаборатория и има за цел да накара световните лидери да предприемат мерки. Те припомнят, че преди век, Испанският грип разболява една трета от населението на света и убива близо 50 милиона.

Ако той се завърне в наши дни, благодарение на по-голямата мобилност на хората, последствията от него биха били още по-катастрофални.

„Заплахата от започването на пандемия е истинска, пишат експертите в доклада си. – Бързо движещ се патоген може да убие десетки милиони души, да наруши икономиката и да дестабилизира националната сигурност.“

Според групата експерти, мерките, които се взимат сега за справянето с вируси, като ебола например, са „крайно недостатъчни“.

Ръководител на експертите е доктор Гро Харлем Брунтланд. Тя е бивш премиер на Норвегия и генерален директор на Световната здравна организация. По думите й, много от препоръките в доклада са слабо изпълнени или изобщо не са приложени от държавите

„Прекалено дълго сме позволили да се въртим в един цикъл от паника и неглижиране що се отнася до пандемиите. Увеличаваме усилията си, когато има сериозна заплаха, след което бързо забравяме за нея, когато отшуми. Времето за действия е отдавна отминало“, пишат от Борда за мониторинг.

 

 

Докладът върви заедно с карта, която показва къде може да има избухваме на големи епидемии. Те са разделени на „нови“ и „завръщащи се“.

Сред тях са ебола, зика, вирус на болестта Нипа и пет различни вида грип. В предупреждението са включени още западнонилска треска, резистентност към антибиотици, дебна шарка, жълта треска, денга вирус, чума и други.
Дори по-малко от 36 часа ще са нужни на вируса да се разпространи, тъй като хората масово пътуват по цял свят със самолети.

„Толкова голяма пандемия би била катастрофална. Светът не е подготвен“, категорични са експертите. Според тях, в случай на зараза, много здравни системи, най-вече в бедните държави, ще се сринат.

Най-лошото, което светът е виждал до сега е испанския вирус.

Той се е движил по-бързо от всички. Само за месеци убива 50 милиона души, три пъти повече от загиналите през Първата световна война. В повечето случаи вирусите убиват малки деца, възрастни хора или такива, чиято имунна система вече е отслабена от друга болест. Испанският грип обаче засяга предимно здрави млади хора.

Медиите дълго време цензурират броя на заразените и жертвите във Великобритания, Германия, Франция и САЩ. Над вестниците в Испания обаче няма ограничения. Това създава впечатлението, че само тя е сериозно засегната, което довело и до името на вируса – Испански грип.

Дали загиналите са били 50 или 100 милиона, не е ясно. Но според данните, между 10 и 20% от заразилите се са починали.

Източник: dnes.bg

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *