Венцислав Мутавчийски

Венцислав Мутафчийски: Нищо не е свършило!

Предупреждаваме какво се задава към нас, а именно английският вариант

Хората губят търпение да започнат нормалния си живот, като че ли всичко е свършило, но в света няма данни да е свършило, каза шефът на ВМА, споделят от bgonair.bg.

Ден преди новото разхлабване на мерките ресторантьорите обявиха, че се отказват от протестното отваряне за заведенията утре. На фона на по-малко заразени и повече излекувани пък здравните власти у нас продължават да са притеснени за новите мутации на вируса.

Близо година след началото на пандемията България отбелязваме под 100 заразени на 100 хиляди души население.

На този фон хората губят търпение да започнат нормалния си живот, като че ли всичко е свършило, но в света няма данни да е свършило“, заяви проф. Венцислав Мутавчийски.

Сега здравните власти у нас са разтревожени от случващото се в Европа заради мутациите на вируса.
В последните седмици ние никога не сме залагали на прекален оптимизъм. Напротив. Всяка наша изява предупреждава за това, което се задава към нас. А именно английският вариант на Ковид-19, което би влошило в пъти ситуацията в страната. Още преди да сме споделяли при предишното прилагане на мерките, че би имало резон, когато има ниска заболяемост, да се отпускат мерките, и когато тя се вдигне, да се затегнат. Така се получава един вид скачащи локдауни, които биха дали една глътка въздух за всички хора“, каза още началникът на ВМА.

И докато България отпуска мерките, редица страни в Европа превантивно ги затягат заради опасността от настъпване на трета вълна на заразата.

Надяваме се да няма още една вълна. За съжаление обаче всяко едно отпускане на мерките е свързано с подобрен риск. Трябва много внимателно да се наблюдава“, посочи д-р Аспарух Илиев.

Добрата новина – засега ваксините дават добра ефективност върху т.нар. британска мутация на коронавируса.

Принципът вече е ясен. Малки промени във ваксината и съответния антигенен елемент няма да променят сигурността на ваксината.

Проф. Мутафчийски уточни, че в кратката характеристика на фирмата е записано да не се ваксинират хора над 55 години, защото тази възрастова група не е била включена в експерименталния процес, както и за бременни и деца под 18 години.

Европейската агенция по лекарствата одобри ваксината на AstraZeneca в петък. България е поръчала 4,5 милиона дози от нея. До края на годината трябва да имаме 18 млн. дози от 7 производители.

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *