Активни потребители

Вашите права и личните данни

В няколко поредни броя на бюлетина ви запознаваме с новия Регламент за защита на личните данни на ЕС, известен още като GDPR.

Какво да направите, ако вашите права са нарушени?

• Можете да подадете жалба в националния си орган за защита на данни или да се обърнете към съда. Можете също да поискате потребителска група да направи това от ваше име.

• Можете да поискате обезщетение за материални или нематериални нанесени щети. Например, могат да възникнат материални щети, ако хотелът не защитава адекватно данните за кредитната ви карта. Нематериална щета може да настъпи при неправомерно разкриване на чувствителни медицински данни за вас и др.

• Дружествата, нарушили правата ви, подлежат на санкции до 20 милиона евро или 4% от годишния им оборот.

Как компаниите печелят от вашите данни?

Онлайн гиганти, като Facebook и Google, печелят пари, като продават лични данни на рекламодатели и други организации, които имат интерес да ви показват насочени реклами.

За да направят това, те проследяват всичко, което потребителите четат и правят в мрежата или на свои собствени платформи. Вероятно е те да следят движенията ви онлайн, дори и да не сте регистриран потребител на техните услуги.

Брокери на данни и рекламни технологични компании – като например, Axiom, Criteo и Experian, дори не са добре известни сред потребителите.

Те работят предимно зад кулисите, без да се обръщат директно към потребителите, и печелят пари от продажбата на данни за вас и предоставяне на рекламни средства на търговците. Това може да стане по всяко време и на всяко устройство, което използвате.

Източник: Асоциация “Активни потребители”
Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *