Ваучер или пари при пропаднало пътуване?

Получихме писмото на Иван Николов от София. Още през зимата той е платил на туроператорска фирма две пакетни почивки през май в Гърция. Ясно е защо те са се провалили, но как действа туроператорът?

Предлага на потребителите две възможности: да се презапишат за същия маршрут за есента на тази година или да получат ваучер за бъдещо пътуване с валидност две години, но… с молба от фирмата да е по същото време и на същото място като пропуснатото летуване през вирусната година. „Няма ли друга алтернатива, например, за връщане на парите? – пита г-н Николов.

Каква е гаранцията, че през есента или догодина няма да се случи втора вълна на пандемията“? Потърсихме отговор на въпросите на нашия активен потребител чрез коментара на Европейската комисия:

Какви са правата ми като турист

при отменени транспортни услуги или пакетни туристически пътувания в условията на коронавирусната пандемия?

В Директивата за пакетните туристически пътувания се предвижда необходимата защита за туристите, които са направили резервация при туроператор за пакетно пътуване. По силата на приложимите разпоредби възстановяването може да се извърши в пари или чрез ваучер.

Възстановяване чрез ваучер обаче може да се извърши само със съгласието на пътника. По силата на Директивата за пакетните туристически пътувания, ако пакетно пътуване бъде отменено поради „непредотвратими и извънредни обстоятелства“, пътуващите имат право на пълно възстановяване на всички направени плащания за туристическия пакет без необосновано забавяне и при всички случаи не по-късно от 14 дни след прекратяването на договора.

В този контекст организаторът може да предложи на туриста възстановяване под формата на ваучер. И в двата случая възможността за получаване на ваучер не лишава пътуващите от правото им на възстановяване в пари.

Какво мога да направя като потребител,

ако ми предлагат само ваучер, а пък аз желая платената сума да ми бъде върната в брой? Вашите права са определени и гарантирани от европейското законодателство:

Първо. Можете да поискате връщане на сумата в брой. По закон имате право на избор между връщане на пари в брой или ваучер. Като се имат предвид затрудненията на превозвачите и организаторите от гледна точка на ликвидните средства, може да обмислите избора на ваучер, ако условията са привлекателни (защита при неплатежоспособност, възможност за възстановяване след определен срок или други характеристики).

Второ. Ако не получите отговор от туроператора в законоустановените или препоръчителните срокове или ако не сте доволни от отговора, можете да подадете жалба до Комисията за защита на потребителите. Тя следва да ви представи необвързващо правно становище по въпроса как да действате във връзка със своята жалба.

Трето. Можете също така да опитате да разрешите спора си по извънсъдебен ред или чрез организация за алтернативно решаване на спорове. (например Националната асоциация за извънсъдебни спогодби)

Четвърто. Ако сте купили билета или сте платили пътуването си по интернет, можете да подадете жалбата си чрез платформата за онлайн решаване на спорове.

Пето. Може да пожелаете да действате по съдебен ред и да подадете иск за обезщетение съгласно разпоредбите на ЕС, използвайки европейската процедура за искове с малък материален интерес, или да заведете дело пред национален съд.

Шесто. Европейският потребителски център също може да помогне на пътниците и да предостави съвети при трансгранични пътувания.

Бързо наше проучване показа, че туроператорите сега масово предлагат на потребителите на провалени и предплатени почивки и екскурзии ваучери. Но какво представляват те и какво трябва да съдържат, за да са защитени правата ви? Очаквайте в следващия брой.

Асоциация „Активни потребители“

Facebook коментари
Твоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Avatar

РЕКЛАМА, ОНЛАЙН МАГАЗИН, ТВОЯ РЕКЛАМНА СТРАНИЦА


Новото поколение продуктова реклама - 2020!


Изработка на рекламна страница, онлайн магазин или банер реклама - ние сме вашият партньор.