зима застудяване

Валежите спират, идва застудяване

Синоптичните модели прогнозират застудяване над Централна и Източна Европа, включително и на Балканите, време напълно нормално за втората десетдневка на януари.

Обилните валежи спират във вторник, най-късно на югоизток и понижението на температурите плавно ще продължи. В четвъртък и през нощта срещу петък южно от страната ще премине средиземноморски циколн и се очаква да видим валежи от сняг, главно на юг, като е добре да следим краткосрочните прогнози на НИХМ, конкретно за четвъртък и нощта срещу петък. Вероятно ще има валежи от сняг в южните планински райони, но в момента не се очаква да се обилни, тъй като циклонът ще се придвижи бързо на изток към Турция.

След преминаването на този вихър, започва период на студено време, който ще продължи поне до вторник следващата седмица. Сутрешните температури ще се понижават и в събота, неделя и понеделник ще бъдат най-ниски – сутрин до минус 12, минус 13 градуса по високите западни полета, а в низините на страната до минус 8 минус 10 градуса. В някои котловини на Северна България където има снежна покривка е възможно да се измерят и значително по-ниски температури в този период.

Дневните температури над по-голямата част от страната също ще са отрицателни, като изключим Южното Черноморие и това означава, че ни чакат два – три ледени дни, когато денонощните температури няма да прехвърлят нула градуса.

Трябва да се подготвите за този студен период, като се обувате и обличате топло, ще е студено.

От средата на следващата седмица, моделите прогнозират постепенно затопляне и към края на периода ще видим отново валежи от дъжд, дъжд и сняг, но все още е рано да се твърди със сигурност какво ще вали. Тъй като вероятно ще сме под влияние на средиземноморски циколни ще имаме валежи и от дъжд и сняг. Този период ще е около 23, 24 януари. Заради пътя на циклоните се очаква над страната да прониква по-топъл въздух.

Към края на месеца отново вероятно ще имаме застудяване и валежи от сняг по нови средиземноморски циклони. Това е само тенденция, ще видим дали ще се реализира, съобщават от dnews.

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *