Израел ваксиниране

Ваксините са по-ефективни от мерките – доказва го Израел

Повече от половината с право на имунизация израелци – около 3,5 милиона души, вече са ваксинирани изцяло или частично. При по-възрастните или рисковите групи, които получиха първи ваксината, се наблюдава драстичен спад в заболяванията.

Сред първата напълно ваксинирана група има 53% намаление на новите случаи, 39% спад в хоспитализациите и 31% спад на тежките заболявания от средата на януари до 6 февруари“, заяви ученият в Института Вейзман в Реховот – Еран Сегал.

През същия период сред хората под 60-годишна възраст, които са получили право на доза по-късно, новите случаи са намалели с 20%, но хоспитализациите и тежките заболявания са нараснали с 15% и 29%.

А данните от имунизацията предлагат информация за това колко ефективни са ваксините извън контролираните клинични изпитвания и в кой момент страните могат да постигнат търсен, но неуловим стаден имунитет. Но повече информация ще има след 2 седмици, тъй като екипите анализират ефективността на ваксините при по-младите, както и целеви групи на хора, болни от диабет, рак и бременни жени.

Трябва да имаме достатъчно разнообразие от хора в тази подгрупа и достатъчно време за проследяване, за да можете да направим правилните заключения“, коментира – Ран Баличер, директор иновации на HMO Clalit, обхващаща повече от половината израелско население, цитиран от “Ройтерс”.

Като малка страна с универсално здравеопазване и усъвършенствани възможности за данни, Израел предостави на Pfizer уникалната възможност да проучи действителното въздействие на ваксината, разработена с немската BioNTech.

Но компанията заяви, че остава трудно да се предскаже точното време, когато колективният имунитет ще започне да се проявява. А това се дължи на много променливи фактори, включително мерките за социална дистанция и броя на новите инфекции.

Но дори и Израел понижи очакванията за бързо излизане от пандемията заради нарастващия брой на случаите от Ковид-19. Третият локдаун се бори да задържи разпространението на британския щам на вируса. Изглежда, че ваксината на Pfizer/BioNTech е ефективна и срещу него.

Израел започна своята масова ваксинация на 19 декември. А четири дни по-късно при четирима души беше открит британският щам.

Озовавайки се в надпревара между ваксината и новия вариант, Израел започна да дава дози на хората над 60 години и постепенно отвори програмата за останалата част от населението. Всеки детайл е проследен дигитално, до това в коя ръка е убоден пациентът и от кой флакон.

Израелските експерти са уверени, че ваксините са по-ефикасни от мерките. И именно имунизацията е довела до спад на заразените в различните градове.

Източник: bgonair.bg

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *