AstraZeneca ваксина

Ваксините на “Пфайзер” и “АстраЗенека” причиняват неврологично увреждане, засега много рядко

Учени свързват ваксините срещу коронавирус на “Пфайзер” и на “АстраЗенека” със “седем редки неврологични усложнения”, съобщава в. Файненшъл Таймс. Статията вижте ТУК.

Изданието цитира проучване, в което са взети предвид данни от 32 милиона ваксинирани възрастни в Англия. То установява, че при хора, ваксинирани с първа доза от препарата на “АстраЗенека”, броят на случаите на синдром на Гилен-Баре (Guillain-Barré) се е увеличил: 38 са получили тежки усложнения, но броят на ваксинираните е над 10 милиона души. Синдромът е рядко състояние, при което имунната система атакува периферните нерви, което води до мускулна слабост, болка или изтръпване, а в по-тежки случаи и до парализа.

Експертите установяват още, че в рамките на 28 дни след ваксинацията с препарата на “Пфайзер” има повишен риск от хеморагичен инсулт или мозъчен кръвоизлив, като приблизително на 10 милиона ваксинирани случаите са 60. По-голям риск от усложнения има при ваксинираните жени. В изследването се подчертава, че рисковете от всякакви неврологични усложнения са по-високи сред хората, заразени с коронавирус, отколкото сред тези, които са ваксинирани срещу коронавирус.

Проучването разглежда данни от хора, ваксинирани между декември, 2020 година и май, 2021 година и обхваща данните на 32 милиона ваксинирани, 20 милиона от които с препарата на “АстраЗенека”, а 12 милиона – с този на “Пфайзер”, пише БГНЕС.

Източник: www.actualno.com

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.