Бъдещето на градовете не е розово

Проучване по поръчка на международна организация, обединяваща големи градове по света и ангажирана с борбата срещу климатичните промени, показва, че ако не се вземат бързи мерки за ограничаване на емисиите на парниковите газове, до 2050 г. наводненията и горещините в градовете ще се увеличат драстично

За целите на проучването са анализирани данни за 2500 града и е направена прогноза за вероятните бъдещи последствия, ако парниковите емисии продължат да се увеличават с настоящите темпове.

В момента над 200 милиона души в 350 града по света са изложени 3 месеца годишно на горещини със средни дневни стойности, достигащи 35 градуса по Целзий.

Проучването алармира, че до 2050 г. над 1,6 милиарда души в 970 града ще бъдат принудени да понасят подобни условия, ако не се вземат бързи мерки за разрешаване на проблема с парниковите газове.

От друга страна, до средата на века над 800 милиона души в 570 крайбрежни града по света ще бъдат изложени на риск от наводнения и покачване на морското равнище.

Някои от големите градове са засегнати от суша и вече планират мерки за ограничаване на потреблението на вода с въвеждането на дневен лимит на човек – например 200 литра на човек в Лос Анджелис и 155 литра в Мелбърн.

Антарктида се топи стряскащо бързо

През последните 25 години разтопеният антарктически лед е повишил морското равнище със 7,6 милиметра

Международен екип от учени от 44 организации публикува резултатите от проучване на състоянието на ледената покривка в Антарктида.

Отчетена е драстична загуба на лед след 1992 г. – става дума за 3 трилиона тона, като само през последните 5 години скоростта на топене се е увеличила три пъти.

Между 2012 и 2017 г. се стопяват 241 милиарда тона антарктически лед годишно, поради което морското равнище се покачва всяка година с 0,6 милиметра.

В годините преди 2012 г. загубата на лед в Антарктида е била 84 милиарда тона годишно, а морското равнище се е покачвало с 0,2 милиметра на година в резултат от топенето.

Намаляването на ледената маса на континента е потенциална заплаха за разположените по морските брегове градове и общности, в които живеят милиони хора. Новите данни би трябвало да разсеят съмненията и на най-големите скептици относно последиците от глобалното затопляне.

Гълфстрийм забавя скоростта си, заплахата е голяма

Очакват се сурови зими в Западна Европа, ускорено повишаване на морското ниво и намаляване на тропическите дъждове

Топлото океанско течение Гълфстрийм е част от Атлантическата меридионална циркулация – система от течения, включваща топли потоци, които се движат от юг на север в горните слоеве на океана, и студени води, които се движат в обратна посока в океанските дълбини.

Глобалното затопляне пречи на охлаждането на водата, а топенето на ледовете в Арктика става причина големи количества прясна вода с малка плътност да попаднат в Северния ледовит океан.

Учени от Американския океанографски институт и Лондонския университетски колеж изследвали долните седименти в Атлантическия океан и установили, че скоростта на Гълфстрийм е започнала да спада, а през последните 150 години той е загубил до 20% от силата си.

Този факт е много обезпокоителен, тъй като може да предизвика големи климатични промени в Северна Америка и Западна Европа. Ще зачестят суровите зими, ще се увеличи броят на наводненията и засушаванията.

Експертите са категорични, че скоростта на Гълфстрийм ще продължи да намалява, тъй като при изгарянето на изкопаемите горива атмосферата на Земята продължава да се нагрява.

Източник: Sinoptik.bg
Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *