Боян Петров покори нов осемхилядник – връх Гашербрум II

Едва 11 месеца са минали от катастрофата, след която алпинистът бе с опасност за живот

Българският алпинист Боян Петров успешно изкачи връх Гашербрум II (8035 м). Това е деветият осемхилядник, който Петров покорява. Добрата новина съобщи съпругата на зоолога Радослава Ненова във “Фейсбук”.
Петров замина за експедицията към Пакистанската планинска верига Каракорум преди близо месец, заедно със Слави Несторов. Към момента няма информация дали и спътникът му е стигнал до върха.

Това е вторият опит на алпиниста, който е и диабетик, но въпреки това не се отказва от високите върхове. Първият преход е още през 2009 г., но 20 метра не му достигат до най-високата точка на върха. Тази година обаче той достига и най-високата точка.

Десетки потребители в социалните мрежи го поздравиха за поредния успех и му пожелаха безаварийно връщане в базата.

Алпинистът и зоолог преди няколко месеца стана първият българин, покорил цели шест осемхилядника – 43-годишният експерт по прилепите изкачи тогава десетия по височина връх в света – Анапурна, и с това влезе в световната история. Нанга Парбат, известен още с прозвището “Голата планина”, става третото “завоевание” с височина над 8 хиляди метра за Боян Петров от началото на 2016 г. По-рано през годината кракът на зоолога от Националния природонаучен музей стъпи на Анапурна (8091) и Макалу (8485) – и двата също в Хималаите, но в Непал.

Преди 11 месеца Боян Петров и ​екологът Андрей Ковачев бяха блъснати край Кресненското дефиле. Алпинистът изненада лекарите с бързото си възстановяване след тежките поражения. Той беше изписан от ВМА по-малко от две седмици след инцидента и отново започна да покорява високите върхове.

Източник: vesti.bg
Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *