AstraZeneca

Блокираха ваксината на AstraZeneca и в България

Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов е разпоредил да бъдат блокирани наличните в страната количества от ваксината срещу Covid-19 на AstraZeneca. В съобщението на здравното министерство се посочва, че основание за заповедта е и подаден днес сигнал от РЗИ – Пловдив за сериозна нежелана лекарствена реакция след приложение на ваксината от вчера.

Още по темата вижте тук!

Няколко часа по-рано премиерът Бойко Борисов заяви, че нарежда да се спре имунизацията с ваксината на „АстраЗенека“, докато Европейската агенция по лекарствата отхвърли всички съмнения за безопасността ѝ, съобщи Радио Шумен.

57-годишна жена е починала след ваксина срещу коронавируса в Пловдив, съобщиха здравните власти на извънреден брифинг

Жената е ваксинирана вчера около 12.00 ч. без оплаквания и рано тази сутрин – в 3.00 ч. е получила остър задух. Дошлият на място спешен екип констатирал смъртта й. Поставената й ваксина не е от проверяваната в момента партида.

Според здравните власти у нас няма категорични данни за пряка причинно-следствена връзка с поставянето на ваксината на AstraZeneca. Ще се изчака 7 дни за заключенията на съдебните медици, за да се прецени как ще се процедира по отношение на ваксинационната кампания. Поставената ваксина не е от същата партида, заради която няколко европейски страни спряха ваксиниране с продуктите на компанията.

Починалата пациентка имала придружаващи заболявания и е починала от остра сърдечна недостатъчност. Жената е имала поставен троен байпас през 2005 година.

Извършената аутопсия е показала, че има запушени артерии на сърцето, но няма наличие на тромби. Първоначалните изследвания са показали, че починалата не е имала коронавирусна инфекция. До седмица ще станат факт всички данни по случая, обясниха от УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив.

Официално от Министерството на здравеопазването: Временно се преустановява имунизацията срещу COVID-19 с ваксината на AstraZeneca

12 Март 2021
Да бъдат блокирани наличните в страната количества от ваксината срещу COVID-19 с производител AstraZeneca. Това разпореди изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата маг.-фарм. Богдан Кирилов със своя заповед, издадена днес, 12 март.

Заповедта е във връзка с получена информация, в периода 8-12 март т. г., за настъпили недопустими нежелани лекарствени реакции при правилна употреба на ваксината и започналата в тази връзка проверка на Европейската агенция по лекарствата /ЕМА/. Основание за заповедта е и сигнал от РЗИ-Пловдив от днес, 12 март, за сериозна нежелана лекарствена реакция след приложение на ваксината от вчера, 11 март.

Ваксините ще останат блокирани до установяване на обстоятелствата и получаване на препоръки от Комитета за лекарствена безопасност към ЕМА.

В срок до 24 часа AstraZeneca – България и „БулБио – НЦЗПБ“ чрез регионалните здравни инспекции в страната трябва да разпоредят на всички лица, на които са доставени количества от ваксината, да преустановят употребата ѝ.

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *