Бени Хил – забраненият комик (ВИДЕО)

Тъжната история на актьора, роден на днешната дата през 1924 г., ни напомня, че шегите със силните на деня са опасни

Сред верните почитатели на таланта му са Чарли Чаплин и Майкъл Джексън. Във всяка серия от своето популярно шоу, той изненадваше и забавляваше, понякога с вулгарни шеги, заради които Англия го забрави. Преживял е много – възходи и падения, главозамайващ успех, както и злонамерени подигравки, и дори преследване. Мъжът с вечната закачлива усмивка и страховете, изяждащи го отвътре. Бени Хил вероятно е една от емблематичните фигури сред комиците, опитали се да покажат смешното в живота. И докато много само опитваха, Бени Хил успяваше.

Роден е на 21 януари 1924 г. в семейството на чиновник с името Алфред Хотърн Хил. Има по-голям брат Леонард и по-малка сестра Диана. За да свързват двата края, Хотърн се занимават с не особено печелившия бизнес продажба на контрацептиви. Вероятно точно тогава, в училищна възраст, за Хил се появяват първите комплекси. Децата му се присмиват заради този бизнес, а малките могат да бъдат много жестоки. Въпреки това, момчето не само никога не показва негодуванието си, но и майсторски обръща нещата в своя полза.

Бени участва във Втората световна война и след края й работи като търговски пътник, млекар, и накрая като асистент-режисьор. През 1955 г. успява да започне свое шоу, което нарича простичко „The Benny Hill Show”. Отличителната му черта е, че комикът не е само актьор. Той е и чудесен режисьор, сценарист, и дори композитор. В това много напомня Чарли Чаплин, чиито филми обожава от детството. Интересен факт е, че веднъж, след като бил поканен у семейство Чаплин, той много се изненадал да види колекция от касети със свои скечове. В продължение на 34 години – времето, през което се излъчва „The Benny Hill Show”, актьорът преживява много.

Първоначално сценките му са просто пародия на ежедневието. По-късно Бени решава да добави към тях малко сатира, осмивайки полицията, и, разбира се, безделието на чиновниците и властите. Понякога дори визира конкретни политици. Сред тях е и Маргарет Тачър. Този факт изведнъж го превръща в „персона нон грата” и всички негови скечове заповат да се подлагат на жестока цензура. В резултат са „бракувани” стотици часове заснет материал. Свободата на словото в развитите демокрации…

Започват да го нападат и много от колегите му актьори. Настъпва безвремие. Ако преди появата на Бени Хил по улиците предизвиква искрени усмивки и възхищение, то след случката всичко се променя – много непознати хора открито се подиграват на провала му и наричат шегите му плоски. В резултат на това Хил се затваря в себе си. Важна роля в тежката депресия играе и личният му живот. Независимо от факта, че на екрана той лесно очарова дамите, реалността е различна. Въпреки огромния успех на шоуто му и спечелените пари (през 1988 г. в сметката му има 10 млн. лири), Бени никога не е бил женен, въпреки че е бил влюбен два пъти, и двата пъти е отхвърлен, няма деца, никога не е притежавал собствен апартамент и кола. Заради сериозните си комплекси не умеел да общува с жените.

Остават му искрените почитатели. Сред тях е не само Чаплин. Когато Хил е в болница, го навестява Майкъл Джексън, за да му окаже морална подкрепа. Въпреки това, в последните години от живота си Бени Хил живее в ужасни условия, практически без да напуска дома си. Поради нервно пренапрежение, той не може да контролира себе си нито с храната, нито с алкохола. В апартамента му винаги работи телевизор. Той просто седи на дивана, взирайки се в екрана с празен поглед… Докато негов приятел забелязва, че дълго време не му връща обажданията и отива в дома му, където открива комика мъртъв. Това се случва през 1992 г., и оттогава, за съжаление, негативната обществена нагласа към него (особено в Англия) не се е променила. Точната дата на смъртта му не е установена. Според завещанието му всичките му приходи наследяват родителите му, но те вече са покойници. Както и братът му и сестра му. Така парите на актьора се поделят между неговите племенници.

Осем години след смъртта на Хил, британското правителство решава да покаже забранените епизоди. Под предлог така „да се излекува колективната памет” на британците, както обяснява Тони Блеър. Това отчасти бива постигнато. В Националния биографичен справочник срещу името на Хил е записано: „Колкото е бил популярен приживе, толкова бързо е забравен след смъртта му, а ако го помнят, то е само заради неговата грубост и липса на изтънченост”.

През юли 2009 г., както отбелязва Daily Mail, Кралската поща на Обединеното кралство решава да не отпечатва лицето на Хил върху марка, защото неговите „смели шеги противоречат на политиката на компанията по отношение на сексуалния тормоз на работното място”. Една от бившите актриси в неговото шоу, Бетина ле Бо, нарича ситуацията „абсурдна”, а един читател в коментарите написва: „Шегите на Бени Хил противоречали на политиката на компанията?! Той да не би да е работил в пощата!?”

Източник: afish.bg

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *