Банковите такси падат!

Годината започва с добри новини за потребителите. След като през 2016 г. банките тихомълком надуха таксите за обслужване, сега Европейска директива трябва да ги намали отново. Според Директива 2014/92/ЕС, въведена с промени в Закона за платежните услуги и Наредба на БНБ, услугите по платежните сметки за основни операции трябва да бъдат или безплатни или с малки такси, съобразени с доходите в страната.

Според Наредбата на БНБ най-късно до 1 февруари таксите за основни операции трябва да бъдат намалени. Целта е потребителите да имат свободен достъп до банковите си сметки, което е и тяхно право. В момента много услуги изискват плащанията да стават по банков път, което ощетява гражданите, особено тези с по-ниски доходи.

Според промените в закона, ниските такси ще прилагат при платежни сметки за основни операции и ще обхващат услугите: откриване, ползване и закриване на сметка, внасяне и теглене на пари в брой – включително от банкомат и онлайн банкиране, картови операции – включително през интернет, кредитни преводи. Ниските такси ще важат за неограничен брой операции. Банките се задължават да предоставят на клиента предварително формуляр с всички такси, свързани със сметката. Също така, банките няма да имат право да начисляват такси за достъп до отнасяща се до тях информация (напр. извлечение по сметка).

Източник: Асоциация “Активни потребители”

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *