Брадва

Банките печелят, потребителите губят

Това е резултатът от приемането на новите правила за сигурност за електронните плащания.
На 23 февруари Европейският банков орган (ЕБО) представи новите изисквания за сигурност за всички електронни плащания в Европейския съюз. Те обаче, не са толкова добри в борбата с измамите, която поначало е причината за тяхното създаване. В Еврозоната измамите при онлайн трансакции с банкови карти за 2013г. са на стойност за около 1,44 милиарда евро, с 8% повече от 2012г.

От EБО (Европейски банков орган) предложиха праг от 30 евро, под който новите правила за защита няма да са приложими, а при плащанията между 30 и 500 евро критериите за сигурност ще се прилагат в зависимост от нивото на измами в дадена банка.
Според Европейската потребителска организация (BEUC) тези правила са неприемливи, тъй като няма да се прилагат за много от ежедневните потребителските трансакции под 30 евро.

Все пак остава надеждата, че ЕС е поискал от ЕБО да повиши техническите си правила, които сега предстои да бъдат одобрени от Европейската комисия, Европейския парламент и националните правителства преди да влязат в сила като част от Европейското заканодателство.

Източник: Асоциация “Активни потребители”

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *