Асоциация “Активни потребители”: Кога трябва да приемаме антибиотици?

Грешното или неправилно използване на антибиотици може да доведе до това бактериите да станат резистентни към бъдещи антибиотични лечения.

Антибиотиците са ефективни само при бактериални инфекции, а не при не са решение при обикновени настинки или грип. Важно е да се отбележи, че антибиотиците не предотвратяват разпространението на вируси върху други хора.

Решението за ползване на антибиотик, както и правилната дозировка могат да бъде направени само от лекар. Неналожителното приемане на антибиотик няма да има полза. Прекомерната употреба само съдейства бактериите са станат резистентни към антибиотичното лечение. Така, че когато в действителност ви се наложи да имате нужда от антибиотици – те няма да ви въздействат.

Винаги трябва да се съветвате с лекуващия ви лекар преди вземане на антибиотик, както и да го информирате при странични нежелани реакции. Важно е да следвате съветите му и да приемате антибиотика точно, както ви е казано.

Знаете ли, че…

Не бива да съхранявате остатъчни антибиотични лекарства. Ако са ви останали повече дози, отколкото са ви предписали – попитайте вашия фармацевт къде да изхвърлите остатъка.

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *