Активни потребители

Асоциация “Активни потребители” за нелоялните търговски практики

През отиващата си година асоциация Активни потребители направи анализ на най-честите нелоялни търговски практики, регистрирани от актове на КЗП. Оказа се, че най-голям е делът им в три икономически сектора: “услуги, свързани с почивка” (44.91%), “потребителски стоки” (34.73%), „телекомуникационни услуги“ (13.17%). Какво ни е нужно да знаем, за да не провалим предпразничния пазар, а и празниците след това?

Една търговска практика е несправедлива съгласно законодателството на ЕС, когато пречи на потребителя да вземе напълно информирано и свободно икономическо решение. Нелоялните търговски практики са забранени в целия ЕС.

Тъй като Директивата за нелоялните търговски практики („ДНТП“) е за максимална хармонизация, всяка държава-членка има същите стандарти на защита на потребителите срещу нелоялни търговски практики, което означава, че правилата трябва да бъдат еднакви в целия ЕС.

• Директивата забранява заблуждаващите търговски практики. Последните се състоят от заблуждаващи действия (член 6) и заблуждаващи бездействия (член 7)
• Директивата забранява също така наречените агресивни търговски практики. Такива агресивни практики са определени в член 8 и член 9 от ДНТП.
• Има 31 практики, включени в черния списък, включително онлайн и офлайн, които могат да повлияят отрицателно на свободното и напълно информирано икономическо решение на потребителя – приложение 1 към ДНТП. Първите 23 практики, включени в черния списък, се отнасят до подвеждащо поведение на търговеца, а последните 8 са забранени агресивни практики. Всички тези 31 практики са несправедливи при всякакви обстоятелства.

Търговската практика е нелоялна, ако противоречи на изискването за добросъвестност и професионална компетентност и ако променя или е възможно да промени съществено икономическото поведение на средния потребител по отношение на стока или услуга.
Директивата за нелоялните търговски практики се прилага за всички сектори (с изключение на финансовите сектори). Това е много добър инструмент за практикуващите да знаят и я използват. Прилагането й обаче далеч не е еднакво.

Например:
• Потребителите се сблъскват с нелоялни търговски практики в много области и все повече в дигиталната област (социална мрежа, онлайн платформи и т.н.).
• Подвеждащи екологични твърдения. Това е още по-актуално сега с европейската зелена сделка. Някои нови нелоялни търговски практики са добавени към приложението в директивата „Omnibus“, като скрити реклами или фалшиви потребителски отзиви.

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *