Асоциация “Активни потребители” за козунаците

Какво съдържат великденските козунаци?

В козунаците тази година не открихме синтетични багрила, но изобилстват от Е-номера и заместители.

В поредица от тестове установяваме, как традиционни продукти драматично се отдалечават от оригиналите. Крайно време е да решим дали всичко, което е разрешено е добро за нас!

Съдържание на козунаците

Изследването потвърждава задълбочаващата се тенденция у нас качеството на продуктите да се влошава.

1. Етикетиране – от 16 марки козунаци при една напълно отсъства задължителната хранителна информация на етикета. Такова нарушение се наблюдава много често при предлагането на непакетирани предварително храни като приготвяните на място във веригите хлебни изделия и готови топли и студени храни.

2. Отсъстващите класически суровини – резултатите показват, че в 11 (от 16) марки липсва краве мляко. При някои марки са спестени и яйцата или друг техен заместител.

3. „Иновациите“- влагане на нетрадиционни суровини – пестенето от класически съставки води до добавяне в козунаците на „модерни“, индустриално произведени суровини. Усреднено във всяка марка са вложени 2 нетрадиционни съставки – между 1 и 3 за всеки продукт. Това са сух глутен, яйчен меланж, суроватка и палмова мазнина.

4. Добавяне на технологични химикали (Е-номера) – усреднено във всяка търговска марка се съдържат 6 добавени Е-номера. Те са предимно емулгатори, ензими, антиоксиданти, консерванти, киселинни регулатори, оцветители и други. Изрично е да споменаваме, че тази химия напълно отсъства в домашните рецепти.

5. Оцветителите – преди 6 години установихме влагане на жълтата боя татразин (Е102) в 2 от 7 изпитвани марки, а през 2018 не открихме татразин. Това обаче не означава, че производителите са се отказали от навиците да се боядисват козунаци – при 10 (от 16) марки е вложен естествения оцветител каротин.

Пълното проучване можете да прочетете на aktivnipotrebiteli.bg

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *