| посещения | | Питай кмета | Контакти | За реклама | Архив | Мобилна версия

Антибиотиците в храната

На 16 октомври Европейската агенция по лекарствата публикува 7-ми годишен доклад относно продажбата на антибиотици за ветеринарни цели за животни използвани за храна в 30 Европейски държави през 2015 година. Какво можем да научим от доклада?

Основното заключение е, че като цяло продажбите на антибиотици общо в Европа са намалели, но разликите в отделните държави за огромни. Най-много антибиотици се купуват (следователно използват) в Кипър (434 милиграма на килограм живо тегло), Испания (402) и Италия (322).

Но докато за Италия тенденцията е за намаляване спрямо предишни години, то в Кипър и Испания използването на антибиотици постоянно се увеличава. На другия полюс са скандинавските държави, в които почти не се използват антибиотици. Това са Норвегия (2,9), Исландия (5), Швеция (11,8) и Финландия (20,4).

Къде е България?

България е на 8-мо място в тази класация със 121 милиграма на килограм, но по-лошата новина е, че употребата на антибиотици се увеличава – от 92 мг. през 2011 и 116 мг. през 2013.

Какъв е проблемът с антибиотиците?

Нека припомним: за да предотвратят инфекциите и да ускорят растежа на животните фермите рутинно дават дори на здравите животни малки дози антибиотици. Тези медикаменти са създадени за лечението на някога смъртоносните бактериални заболявания, но от години се използват безпричинно за превенция и профилактика на инфекции.

Накратко, храната, която консумираме, се произвежда с големи количества антибиотици, а крайният продукт съдържа остатъчни количества от тях, което води до резистентност на микроорганизмите към които са предназначени.

Пълното проучване ще намерите на този адрес.

Източник: Асоциация „Активни потребители“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

За още новини, харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Реклама

Тук може да е твоята реклама!

Медия 60 ТИЯТ ГРАД Ви предлага уникална възможност за осъществяване на комуникация с вашите потенциални клиенти.

Как? Клик и виж!
Спестете 10% при резервация в Booking.com през нашия сайт. Тук и сега!

Booking.com

Още новини в снимки
Powered by WordPress | Theme Designed by: Sprint - Black Friday 2016 | Thanks to coupons - Sprint, Verizon Wireless - coupons and read more here