“Ако умрат, ги изхвърли в някоя горичка”

“Иво, не могат да дишат. Пищят като луди!” – “Няма да отваряш, а ако умрат, ги изхвърли в някоя горичка”. Основни действащи лица в трагедията с “камиона на смъртта” са деветима българи. От вчера те отговарят пред съда.

71 души, сред които и четири деца, наблъскани на 14 кв.м. – без осветление, без вентилация, без прозорец. Кислородът е свършил за не повече от три часа.

Бежанците от Сирия, Ирак и Афганистан се опитват да привлекат вниманието на шофьора с тропане и блъскане по вратата на хладилния камион. Мъжът ги чува, но не отваря, защото така му е наредено. Всичките 71 души загиват мъчително.

Кадрите от тази трагедия, разиграла се през лятото на 2015, са толкова шокиращи, че малко след това Меркел отвори границите на Германия за бежанците, отбелязват в тази връзка редица медии и добавят: Посланието беше повече от ясно – подобно нещо не бива да се случва никога повече!

“Иво, пищят като луди!”

Тази седмица в унгарския град Кечкемет започна процесът срещу каналджиите, организирали курса на въпросния “камион на смъртта”. Повечето от трафикантите са български граждани. Установено е, че между февруари и август 2015 те са превозили нелегално поне 1200 мигранти, от които са получили повече от 300 000 евро.

От средата на август 2015, тоест – преди трагедията със задушилите се 71 бежанци, каналджиите са били наблюдавани от унгарската полиция, която дори е подслушвала телефонните им разговори. Този факт накара много германски медии да спекулират, че трагедията е можела да бъде предотвратена. Унгарските власти обаче отхвърлят обвиненията и поясняват, че прихванатите телефонни разговори са били преведени и анализирани чак по-късно – след фаталния завършек на пътуването, довело до смъртта на 71 души.

Записаните разговори разкриват цялата жестокост и безскрупулност на трафикантите. В един от тях шофьорът на камиона, 26-годишен български гражданин, казва: „Иво, Иво, мисля, че не могат да дишат. На сто процента съм сигурен, не нямат повече въздух. Пищят като луди!”. Отговорът обаче гласи: „Абе, виж само да не прегрее таз пущина. Карай, карай и толкоз… Няма да отваряш, а ако умрат, ги изхвърли в някоя горичка в Германия”.

Предполага се, че присъдата ще бъде произнесена най-рано в края на годината. Предстои да бъдат изслушани поне 200 свидетели, заяви адвокатът Миклош Магони, който е служебен защитник на един от обвиняемите български граждани.

“Та той самият има деца”

На въпрос дали клиентът му осъзнава какво е направил, адвокатът отговаря: „Разбира се, че станалото го е засегнало по болезнен начин. Та той самият има семейство и деца”. Въпросният 30-годишен българин е обвинен за подстрекаване към убийство на бежанци. Именно той, заедно с основния обвиняем – афганистанец, е дал указания на шофьора да не отваря вратите.

Адвокат Магони се оплаква пред „Тиролер Цайтунг”, че по време на процеса има огромни трудности с преводите. „Нито един от обвиняемите не разбира унгарски, а процесът се води именно на този език. За всеки един от обвиняемите трябва да се осигури преводач, а качеството на превода е просто ужасяващо”, казва той.

Обвинението обхваща 59 000 страници. Според сегашните преценки, обвиняемите ги очакват или доживотни присъди, или минимум 20 години лишаване от свобода.

Източник: DW
Автор: Бистра Узунова
Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *