Ако не стане с извънредно, ще минем на военно

Десет дни след установяване на Covid-19 у нас, мерките за ограничаване на заразата продължават да се доизпипват. След въвеждането на извънредно положение, днес главният прокурор заговори за преминаване в режим „почти на военно положение“, което да ни предпази от сценариите, които виждаме в цяла Европа.

Обсъждането на по-твърди санкции започна след множество случаи на неспазване на домашната карантина. Преди дни лично премиерът разказа за 14 избягали. Вчера са образувани шест досъдебни производства за подобни нарушители – четири от тях са в София, по едно във Враца и Монтана. Днес стана ясно, че мъж от Кубрат е напуснал пределите на страната въпреки периода на карантина.

Законодателят предвижда 3 години затвор и глоба от хиляда до 10 хиляди лева за неспазване на карантина, а в пандемия със смъртни случаи се предвижда затвор до 10 години и глоба от 10 до 50 хиляди лева.

Вече има няколко образувани досъдебни производства и за фалшиви новини за коронавируса. Наказанията за тях са 3 години затвор и глоба от 1000 до 10 хил. лв. Има и текст, който предвижда наказание за лекари, които не се притекат на помощ на болен- пробация до 1 година или глоба до 1000 лева.

Кой подлежи на домашна карантина?
На домашна изолация и лечение подлежат асимптоматичните лица (открити като контактни или в хода на проведени епидемиологични проучвания), лица с леки клинични оплаквания (температура, кашлица, неразположение, хрема, възпалено гърло, стомашно-чревни симптоми, гадене, повръщане, диария, без промени в психичния статус (т.е. объркване или летаргия) и без придружаващи хронични заболявания.

14-дневна карантина трябва да спазват и влизащите от Китай, Иран, Бангладеш, Индия, Малдивите, Непал, Шри Ланка, Испания, Италия, Корея, Великобритания, Ирландия, Франция, Германия, Нидерландия, Швейцария. Вижте кои други подлежат на 14-дневна карантина.

Вече има кметове, които разлепват по домовете на хора, които са под карантина, надписи: “карантина”

Хоспитализация в заведение?
В болници се хоспитализират възрастни на и над 60 г., независимо от клиничното протичане на заразата. Приемат се и лица с придружаващи заболявания или имунокомпрометиращи състояния, както и тези с невъзможност за изолация в домашни условия.

Днес законът за извънредното положение мина на правна комисия. Очаква се гласуване на две четения още утре.

Източник: topnovini.bg

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *