Авария на ракетата Союз. Екипажът оцеля

Изстрелването на ракетата “Союз” с двама астронавти екипаж за Международната космическа станция се провали само няколко минути след старта, предаде SpaceFlightNow, цитирайки руския Център за контрол на полетите.

Ветеранът, руският космонавт Алексей Овчинин и астронавтът на НАСА Ник Хейг (Nick Hague ) бяха на борда на ракетата, когато се издигнаха от космодрума Байконур, но екипажът безопасно се приземи в Казахстан.

“За изясняване на причината за катастрофата на ракетата носител Союз-ФГ бе създадена държавна комисия. Тя вече започна работа. Проучва се телеметрията. Спасителните служби работят от първата секунда на произшествието. Аварийната спасителна система на кораба Союз-МС работи нормално. Екипажът е спасен”, съобщи в Тwitter Дмитрий Рогозин, ръководителят на Роскосмос.

Стартирането бе настрочено за 11:40 българско време.

Проблемът се появи 9 мин по-късно, когато се отделя първата степен на ракетата Союз. Контролът на мисията в Хюстън съобщи, че екипажът ще се опита да направи балистично навлизане – огромно спускане, което ще им позволи да кацнат безопасно.

Екипажът на “Союз” се е приземил на около 20 километра източно от Джезжаскан, Казахстан, съобщи НАСА.

ТАСС съобщава от една страна, че здравето на екипажа “не е много добро”, а след това “специална хоспитализация не се налага”. Засега информацията се основава на анонимни “източници от индустрията”. NASA TV съобщава, че екипажът вече е в хеликоптера и потвърждават, че състоянието на астронавтите е добро.

Астронавтите, които се намират в МКС, са информирани за катастрофата, съобщи говорителят на НАСА по телевизията на уебсайта на агенцията.

***

Източник: nauka.offnews.bg
Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *